Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 9. 16:05

Bevásárol FPGA-kból a Microsoft

Az Azure szerverek nagyjából felébe kerülnek Xilinx programozható logikai kapumátrixok.

Xilinxekre cseréli az Intel Altera FPGA-it Azure adatközpontjaiban a Microsoft - állítja névtelen forrásra hivatkozva a Bloomberg. Az egyelőre pletykaszintjén létező csere hátterében vélhetően a jövőre érkező új Xilinx fejlesztések állnak, amelyek a piacon jelenleg elérhető legfejlettebb, 7 nanométeres TSMC gyártástechnológiára épülnek. Míg a Xilinx számára komoly fegyvertényt (és forgalmat) jelentene az üzlet, addig chiptervezővel szemben állítólag alul maradt Intel számottevő bevételtől eshet el. A chipgyártó még 3 évvel ezelőtt vásárolta fel 16,7 milliárd dollárért az Alterát, ám az ebből született Programmable Solutions Group csak negyedévenként körülbelül 100 millió dolláros üzemi eredményt produkál, amely nagyon lassú megtérülést sejtet.

A Microsoft részéről nem meglepő az újabb FPGA-s beruházás. A redmondi vállalat még évekkel ezelőtt kezdett kísérletezni programozható logikai kapumátrixokkal. A Bing keresőnél tapasztalt, az előzetes várakozásokat felülmúló sikerek után pedig két éve már az Azure-t is elérték az FPGA-k, a felhős adatközpontokban a hálózati forgalom hatékonyabb kezeléséhez vetette be az újrahuzalozható chipeket a Microsoft.

xilinx

Ezt követte a Project Brainwave, amelyben a redmondiak valós idejú AI feldolgozáshoz fogták be a kapumátrixokat. A rendszer három részből áll, amelyekből az első réteget a nagy teljesítményű, megosztott rendszerarchitektúra jelenti. Ezt követi az FPGA-ra szintetizált DNN motor, amihez egy fordító és futtatókörnyezet kapcsolódik, amelyekkel a gépi tanulásos modelleket lehet telepíteni. A rendszer hardveres alapját az elmúlt években kiépített masszív FPGA infrastruktúra biztosítja, amivel az egyes DNN-ek (Deep Neural Network) hardveres mikroszolgáltatásként működhetnek. Egyetlen DNN-t akár egy egész csoport FPGA-hoz hozzárendelhető, a menedzselés pedig a CPU-tól (és szoftveres rétegtől) független marad, amivel csökken a késleltetés és növekszik a teljesítmény.

Ahogy arról már több alkalommal is szó esett, az FPGA-k gyakorlatilag teljesen szabadon programozható chipek, a nagy szabadságért cserébe viszont általános számítási teljesítményük relatíve alacsony. A Microsoft szerint ugyanakkor (egyelőre) fontosabb a rugalmasság, aminek hála gyakorlatilag bármilyen adattípus feldolgozható.

A K8s annyira meghatározó technológia, hogy kis túlzással szinte az összes IT-szakemberre nézve karrier-releváns.

a címlapról