Szerző: Asztalos Olivér

2018. november 9. 16:05

Bevásárol FPGA-kból a Microsoft

Az Azure szerverek nagyjából felébe kerülnek Xilinx programozható logikai kapumátrixok.

Xilinxekre cseréli az Intel Altera FPGA-it Azure adatközpontjaiban a Microsoft - állítja névtelen forrásra hivatkozva a Bloomberg. Az egyelőre pletykaszintjén létező csere hátterében vélhetően a jövőre érkező új Xilinx fejlesztések állnak, amelyek a piacon jelenleg elérhető legfejlettebb, 7 nanométeres TSMC gyártástechnológiára épülnek. Míg a Xilinx számára komoly fegyvertényt (és forgalmat) jelentene az üzlet, addig chiptervezővel szemben állítólag alul maradt Intel számottevő bevételtől eshet el. A chipgyártó még 3 évvel ezelőtt vásárolta fel 16,7 milliárd dollárért az Alterát, ám az ebből született Programmable Solutions Group csak negyedévenként körülbelül 100 millió dolláros üzemi eredményt produkál, amely nagyon lassú megtérülést sejtet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft részéről nem meglepő az újabb FPGA-s beruházás. A redmondi vállalat még évekkel ezelőtt kezdett kísérletezni programozható logikai kapumátrixokkal. A Bing keresőnél tapasztalt, az előzetes várakozásokat felülmúló sikerek után pedig két éve már az Azure-t is elérték az FPGA-k, a felhős adatközpontokban a hálózati forgalom hatékonyabb kezeléséhez vetette be az újrahuzalozható chipeket a Microsoft.

xilinx

Ezt követte a Project Brainwave, amelyben a redmondiak valós idejú AI feldolgozáshoz fogták be a kapumátrixokat. A rendszer három részből áll, amelyekből az első réteget a nagy teljesítményű, megosztott rendszerarchitektúra jelenti. Ezt követi az FPGA-ra szintetizált DNN motor, amihez egy fordító és futtatókörnyezet kapcsolódik, amelyekkel a gépi tanulásos modelleket lehet telepíteni. A rendszer hardveres alapját az elmúlt években kiépített masszív FPGA infrastruktúra biztosítja, amivel az egyes DNN-ek (Deep Neural Network) hardveres mikroszolgáltatásként működhetnek. Egyetlen DNN-t akár egy egész csoport FPGA-hoz hozzárendelhető, a menedzselés pedig a CPU-tól (és szoftveres rétegtől) független marad, amivel csökken a késleltetés és növekszik a teljesítmény.

Ahogy arról már több alkalommal is szó esett, az FPGA-k gyakorlatilag teljesen szabadon programozható chipek, a nagy szabadságért cserébe viszont általános számítási teljesítményük relatíve alacsony. A Microsoft szerint ugyanakkor (egyelőre) fontosabb a rugalmasság, aminek hála gyakorlatilag bármilyen adattípus feldolgozható.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról