Szerző: Vörös Péter

2000. november 12. 19:36

Az emelkedő verseny a PC chip piacon és a rossz Dell-hírek eredményeként csökkent az Intel részvényárfolyama

[Bloomberg] A cég részvényárfolyama pénteken 4,38%-kal (11%-kal) 37$-ra esett vissza - a rekordnak számító 75,81$-hoz képest a piaci érték felét vesztette el az Intel. A világ legnagyobb processzorgyártója éppen olyan időkben küzd növekvő versennyel (a mostani csúcstartó az AMD 1,2 GHz-es Athlon-ja), amikor a PC eladások csökkennek (ld. az ez utóbbi körüli vitát itt és itt).

Mark Edelstone, az Morgan Stanley Dean Witter & Co. egyik elemzője szerint az a tény, hogy a vetélytárs AMD-nek gyorsabb processzora van a piacon, valamint az, hogy gyenge a PC kereslet - mindezek nem sok jót jelentenek az Intel-nek a következő évre. Növekvő verseny a lassuló PC piacon érdekes eredményhez vezethet: a vevőknek jót, de az Intel-nek kevésbé. A Dell gyengülő kilátásai sem segítik az Intel-t: tudvalevő, hogy a Dell szinte az egyetlen jelentős PC gyártó, amely csak Intel alapú PC-ket gyárt. Edelstone szerint az Intel részvényenkénti nyeresége a korábbi 1,75$-os előrejelzésekhez képest 1,65$.

Edelstone szerint a Pentium 4-re és a 0,13 mikronos technológiára történő tömeges átállás 2002 előtt nem várható, ami érzékenyen érintheti a nyereségességet, ui. az új processzor kb. kétszer akkora mint a Pentium III, így kétszer akkora lapkát "foglal el".

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

Vimeo Record

1

Videós üzenetküldőt indít a Vimeo

2020. október 28. 08:46

Az ingyenesen használható vállalati megoldás az elnyúló megbeszéléseket, és hosszas emaileket hivatott kiváltani.