Szerző: Vörös Péter

2000. november 12. 19:17

A Dell részvényei erősen visszaestek a cég jövő évi forgalmi várakozásainak csökkenése miatt

[Bloomberg] 1993. májusa óta nem volt ilyen mértékű részvényárfolyamcsökkenés a cégnél: 5,38$-ral (19%-kal) 23$-ra esett vissza az árfolyam (az összes amerikai részvény közül ennek volt a legnagyobb forgalma, 121 millió Dell részvény cserélt gazdát). Ezzel a cég piaci értéke 14,1 milliárd $-ral csökkent, jelenleg 60,2 milliárd $-on áll. A csökkenése annak volt az eredménye, hogy az első számú amerikai PC gyártó közölte, hogy forgalomnövekedése a jövő évben kb. 20%-ra fog csökkenni.

Eddig az idén 55%-kal csökkent a cég részvényárfolyama, ami azt jelenti, hogy a legrosszabb évre várhat a Dell 1988-as tőzsdei bevezetése óta. Természetesen az is lehetséges, hogy a cég azért csökkenti forgalmi előrejelzéseit, hogy azokat annál könnyebben teljesítse. A cég tavalyi forgalma 25 milliárd $ volt és nyilván nem olyan könnyű növekedni egy ekkor cégnek, mint egy kisebbnek.

Ashok Kumar, a US Bancorp Piper Jaffray elemzője (aki az emlékezetes 'Intel: Fekete Péntek'-hez vezető elemzést írta. Kumar szerint a cég képtelen megújítani magát és a jelenlegi üzleti modellt jónak tartva folytatja azt, emiatt nincs reális bizonyíték arra, hogy a részvényárfolyam nem fog tovább csökkenni.

A vállalati beszerzések a Dell-től egyre csökkennek, a cég pedig megpróbál olyan nyereségesebb termékek felé fordulni, mint a laptop-ok és szerverek.

Számos elemző szerint Michael Capellas, aki 1999 júliusa óta elnök-vezérigazgatója a Compaq-nak sikeres veszi fel a versenyt Dell-lel és számos területen nyert piaci részesedést a Dell-től.A Compaq múlt héten bejelentett vállalati asztali PC-kra, laptop-okra és szerverekre vonatkozó árcsökkentése révén további nyomás alá kerülhet a Dell.

A Dell október 27-én zárult (harmadik) pénzügyi évét 674 millió $-os nyereséggel zárta, szemben tavalyi év hasonló időszakában elért 289 millió $-ral. A forgalom 8,26 milliárd $-ra nőtt a tavalyi 6,78 milliárd $-ról - a jó eredmények oka elsősorban a laptop és szerver eladások sikere volt.

Idén már harmadszorra csökkentette forgalmi előrejelzéseit a Dell. A Dell részvényárfolyamcsökkenése az Intel 11%-os csökkenéséhez vezetett, a Rambus árfolyama 8,5%-kal csökken, az Oracle-é 6,9% a Applied Micro Circuits pedig 6,6%-kal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról