:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 13. 13:52

Lekapcsolták a sötét web legnagyobb elosztóközpontját

Összehangolt nemzetközi akció keretében a hétvégén lekapcsolták a sötét web legnagyobb online elosztóközpontját, a DarkMarketet, melyen keresztül többek közt drogot, lopott bankkártyaadatokat, kibertámadások indítására használható rosszindulatú kódokat árultak, lényegében lenyomozhatatlan tranzakciókon keresztül.

A hétvégén német irányítással sikerrel zajlott az az összehangolt rendőrségi akció, melynek keretén belül elfogták a világ legnagyobb sötét web piacterének, a DarkMarketnek az üzemeltetőjét, ezzel párhuzamosan két országban lefoglaltak mintegy 20, a legfőképpen bűnözők által előszeretettel használt rendszer üzemeltetésére felállított szervert.

Az Europol által koordinált, német, ausztrál, dán, moldáv, ukrán, brit és amerikai nyomozati és rendvédelmi szervek összefogásával zajlott rajtaütést követő második lépcsőben a hatóságok igyekeznek felderíteni az oldal moderátorait, eladóit és azok ügyfeleit.

darknet

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szervezet által közzétett adatok szerint a DarkMarket a hétfői lekapcsolásakor csaknem félmillió felhasználóval rendelkezett, az illegális kereskedelem pedig mintegy 2400 kereskedő vagy dealer bevonásával zajlott. Az "ügyfelek" mintegy 320 ezer tranzakciót kezdeményeztek, amiért összesen 4650 bitcoin és 12800 monero kriptovalutákkal fizettek, napi árfolyamon átszámítva nagyjából 140 millió dollár értékben.

A hétvégi rajtaütés részeként a német központi nyomozóiroda egysége a német-dán határ közelében elfogta az oldal működtetésével gyanúsítható 34 éves ausztrál férfit, akit előzetes letartóztatásba helyeztek, miután megtagadta a vallomástételt. Ezt követően, hétfőn került sor a rendszert üzemeltető szerverek lefoglalására Moldáviában és Ukrajnában.

A DarkMarket lekapcsolásához egy Cyberbunker nevű webhoszting-szolgáltató kapcsán végzett nyomozás során felderített szálak vezettek - ez az egyébként ténylegesen egy leszerelt délnémet NATO-bunkerben üzemelő létesítmény korábban többek közt a Pirate Bay és a WikiLeaks szervereinek adott otthont. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.