:

Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 9. 23:56

Megkétszerezte bevételét az NVIDIA

Az NVIDIA ma este hozta nyilvánosságra október 29-én zárult pénzügyi negyedévének adatait. Ezek szerint a vállalat egy év alatt megkétszerezte bevételét.

A három hónap alatt az NVIDIA bevételei 198,2 millió dollárra rúgtak, ami 104%-kal magasabb, mint az előző év azonos időszakában elért 94 millió dollár. A működésből származó bevétel 36,6 millió dollárra emelkedett, ami több, mint kétszerese az egy évvel ezelőtt elért 15,1 millió dollárnak. A nettó nyereség 28,1 millió dollár, azaz részvényenkénti 35 cent. Ezzel ez NVIDIA közel 10%-kal múlta felül az elemzők elvárásait.

Az október 29-én zárult kilenc hónap összebvétele 517 millió dollár volt, ami 110%-os növekedés az előző éves szinthez képest, ami 246,1 millió dollárt tett ki. A működésből származó bevétel 91,2 millió dollár, ami közel háromszorosa az 1999 hasonló időszakában realizált 33,6 millió dollárnak. A nettó nyereség 68,9 millió dollár, egy évvel ezelőtt 23,5 millió dollár volt.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy az NVIDIA legutolsó negyedéve és a jelzett kilenc hónap alatt egyaránt rekordbevételt és -nyereséget realizált. Ez főképp széles termékpalettájuknak és az OEM piacon való agresszív jelenlétnek köszönhető. Ezt támasztja alá a Mercury Research felmérése is, amely szerint a harmadik negyedév során értékesített összes asztali számítógép 48%-ában NVIDIA chipes videokártya volt. Ezzel az NVIDIA egy év alatt megkétszerezte piaci részesedését és megelőzte a sokáig etalonnak számító kanadai ATi-t. Az ATi részesedése 34%-ról 39%-ra nőtt az azonos időszakban.

Azaz az NVIDIA jelenleg piacvezető az asztali számítógépekbe szerelt grafikus chipek terén. Az NVIDIA olyan régi ATi-ügyfeleket tudott elcsábítani GeForce videochipjeivel, mint a Compaq vagy a Gateway. Ez főként a GeForce-alapú kártyák kimagasló teljesítményének és az ATi rosszul időzített termékekciklusának volt köszönhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.