Szerző: Koi Tamás

2020. július 29. 10:47

Háttérbe tolhatja saját mobilos ökoszisztémáját a Samsung

Rövidesen változhat a Samsung Galaxy okostelefonok szoftverkörnyezete, miután a koreai cég új bevételmegosztásos megállapodást köthet még a héten a Google-lel. Ez alapján a jövőben a saját fejlesztésű Bixby hangasszisztens és a Galaxy Store piactér helyett a Google Assisztens és Play Áruház platformokat favorizálhatja majd a világ legnagyobb mobilgyártója.

Lapértesülések szerint a jövőben prominensebben lehetnek majd jelen egyes Google-szolgáltatások a Samsung Galaxy okostelefonokon. A két cég közt létrejövő új, bevételmegosztásról szóló megállapodás értelmében a világ legnagyobb okostelefon-gyártójának készülékeiről eltűnhet a saját fejlesztésű Bixby hangasszisztens-szolgáltatás, valamint a saját alkalmazás-piactér, a Galaxy Store. A két szolgáltatás helyét a Google Asszisztens és a Play Áruház veheti át.

A Samsung Galaxy okostelefonokon hiába fut Android operációs rendszer, a Samsung mindeddig favorizálta két saját platformját kvázi a Google Asszisztens és a Play Áruház konkurenciájaként. Ennek elsősorban az az oka, hogy a szolgáltatásokból származó bevételen így nem kellett megosztoznia senkivel, ám az Apple-nél működő üzleti modell láthatóan nem jött be a koreaiaknál, saját szolgáltatásaikkal minden igyekezet ellenére nem tudtak nagyobb tömegeket elérni.

bixby_launch

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Bloomberg értesülései szerint a pálfordulást a koronavírus világjárvány hozhatta el, mely arra késztethette a Samsungot, hogy költségtakarékossági okokból a drágán fenntartott saját ökoszisztémát lecserélje. A döntésben nem utolsósorban közrejátszhatott az is, hogy a Google a pletykák szerint korábbi ajánlataihoz képest kedvezőbb feltételeket kínált a Samsung számára, amennyiben a koreai cég leszámol saját app-ökoszisztémájával és hangasszisztens-szolgáltatásával.

A két érintett vállalat a sajtónak nyilatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta egyértelműen az új megállapodás előkészítését. A Samsung közölte, kitart saját szolgáltatásai mellett, ugyanakkor szorosan együttműködik a Google-lel és más partnereivel a "legjobb mobilos élmény" érdekében. A Google annyit közölt, hogy a Samsung - csakúgy, mint minden más androidos gyártó - szabadon üzemeltethet saját alkalmazás-piacteret és asszisztens-szolgáltatást, és ez a lehetőség a jövőben is adott lesz.

 

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról