Szerző: Koi Tamás

2020. július 9. 11:14

Univerzálisabbá válik a Thunderbolt

Közzétette a következő generációs Thunderbolt interfész fontosabb újításait az Intel. A Thunderbolt 4 ezúttal nem tornássza feljebb az átviteli sebességet, de több hasznos fejlesztést is hoz magával.

Bejelentette a Thunderbolt 4 átviteli szabvány részleteit az Intel. Az univerzális kábelcsatlakozó ezúttal nem a maximális átviteli sebesség tekintetében fejlődött tovább, az új Thunderbolt helyette a korábbi, Thunderbolt 3 szabvány egyéb funkcióit, képességeit fejleszti tovább, melynek révén egy kábelcsatlakozáson keresztül még több eszköz vagy periféria csatlakoztatható egy adott számítógéphez.

A Thunderbolt 4 szabvány adatátviteli sebessége ennek megfelelően változatlanul 40 Gbps lesz - ez egyébként a készülő USB4 szabvány maximális sávszélessége is -, az új csatolószabvány révén ugyanakkor több megjelenítő csatlakoztatható a számítógéphez, így egy 4K-s helyett két 4K-s vagy egy 8K-s kijelzőt kell kiszolgálnia a Thunderbolt 4 kompatibilis PC-nek egy csatlakozón keresztül. Az új csatlakozóval emellett duplájára nő a PCIe interfész áteresztőképessége, így a korábbi 16 Gbps-ről 32 Gbps-re nő az adatátviteli sebesség.

03:06
 

Thunderbolt™ 4 Preview – The Truly Universal Cable Connectivity Solution

Még több videó

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Újdonság az új csatolószabvány esetében, hogy immár a négyportos Thunderbolt-dokkolók is támogatottak a korábbi kétportos megoldások helyett - emellett a Thunderbolt 4 kábelek teljes visszamenőleges kompatibilitást ígérnek a korábbi megoldásokkal. Lényeges újítás, hogy az új szabvánnyal kompatibilis minden olyan noteszgépre, melynek fogyasztása 100 W alatti, kötelező lesz elhelyezni legalább egy Thunderbolt 4-alapú USB-C töltőcsatlakozót.

Az első, Thunderbolt 4 szabványt használó kiegészítők és számítógépek megjelenése az év későbbi részében várható, a 11. generációs Tiger Lake processzorok megjelenésével egyidőben. Az Intel eleinte összesen három Thunderbolt 4-vezérlőt kínál partnereinek, a JHL8540 és JHL8340 típusokat számítógépgyártók, a JHL8440 típusú kontrollert pedig a kiegészítőket szállító cégek építhetik majd be eszközeikbe.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.