Szerző: Koi Tamás

2020. július 9. 11:14

Univerzálisabbá válik a Thunderbolt

Közzétette a következő generációs Thunderbolt interfész fontosabb újításait az Intel. A Thunderbolt 4 ezúttal nem tornássza feljebb az átviteli sebességet, de több hasznos fejlesztést is hoz magával.

HIRDETÉS

Bejelentette a Thunderbolt 4 átviteli szabvány részleteit az Intel. Az univerzális kábelcsatlakozó ezúttal nem a maximális átviteli sebesség tekintetében fejlődött tovább, az új Thunderbolt helyette a korábbi, Thunderbolt 3 szabvány egyéb funkcióit, képességeit fejleszti tovább, melynek révén egy kábelcsatlakozáson keresztül még több eszköz vagy periféria csatlakoztatható egy adott számítógéphez.

A Thunderbolt 4 szabvány adatátviteli sebessége ennek megfelelően változatlanul 40 Gbps lesz - ez egyébként a készülő USB4 szabvány maximális sávszélessége is -, az új csatolószabvány révén ugyanakkor több megjelenítő csatlakoztatható a számítógéphez, így egy 4K-s helyett két 4K-s vagy egy 8K-s kijelzőt kell kiszolgálnia a Thunderbolt 4 kompatibilis PC-nek egy csatlakozón keresztül. Az új csatlakozóval emellett duplájára nő a PCIe interfész áteresztőképessége, így a korábbi 16 Gbps-ről 32 Gbps-re nő az adatátviteli sebesség.

03:06
 

Thunderbolt™ 4 Preview – The Truly Universal Cable Connectivity Solution

Még több videó

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Újdonság az új csatolószabvány esetében, hogy immár a négyportos Thunderbolt-dokkolók is támogatottak a korábbi kétportos megoldások helyett - emellett a Thunderbolt 4 kábelek teljes visszamenőleges kompatibilitást ígérnek a korábbi megoldásokkal. Lényeges újítás, hogy az új szabvánnyal kompatibilis minden olyan noteszgépre, melynek fogyasztása 100 W alatti, kötelező lesz elhelyezni legalább egy Thunderbolt 4-alapú USB-C töltőcsatlakozót.

Az első, Thunderbolt 4 szabványt használó kiegészítők és számítógépek megjelenése az év későbbi részében várható, a 11. generációs Tiger Lake processzorok megjelenésével egyidőben. Az Intel eleinte összesen három Thunderbolt 4-vezérlőt kínál partnereinek, a JHL8540 és JHL8340 típusokat számítógépgyártók, a JHL8440 típusú kontrollert pedig a kiegészítőket szállító cégek építhetik majd be eszközeikbe.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 12:56

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.