Szerző: Hlács Ferenc

2019. március 5. 13:30

Thunderbolt alapokon jön az USB4

40 gigabites adatátvitel, Thunderbolt 3 kompatibilitás és tovább kuszált nevezéktan.

Nem teketóriázott sokat az USB-IF, az USB 3.2 bejelentése, illetve azzal a szabvány nevezéktanának ismételt megkavarása után néhány nappal már elő is állt a következő főverzió első részleteivel. A szervezet továbbra is kínosan ügyel rá, hogy kerülje a következetes elnevezéseket, az új szabvány ezért USB 4.0 helyett USB4 néven rajtol, egyik legfontosabb újítása pedig hogy architektúrája a Thunderbolt specifikációin alapszik, így visszafelé nem csak a korábbi USB szabványokkal, de a Thunderbolt 3-mal is kompatibilis lesz.

Az Intel már két évvel ezelőtt bejelentette, hogy az általa fejlesztett adatátviteli szabvány specifikációit licencdíjmentesen elérhetővé teszi - most pedig együttműködését az USB-IF szervezetével is kiterjesztette az USB új generációjának létrehozására. Kifejezetten ígéretes fejlesztésről van szó, a Thunderbolt 3 alapoknak köszönhetően ugyanis a szabvány több adat- és megjelenítési protokoll párhuzamos használatát is támogatja. A szervezet tehát az USB4-gyel az adatátvitelt, megjelenítést és az energiaellátást is közös nevezőre hozná, egyetlen USB-C aljzaton keresztül - lényegében ahogy azt a Thunderboltnál is láthattuk. Az újonnan bevezetett adatbusz eközben visszafelé kompatibilis lesz az USB 3.2-vel és USB  2.0-val is.

 thunderbolt3k

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A szabvány kétsávos működéssel akár másodpercenkénti 40 gigabites adatátvitelre is képes, ez a tempó megegyezik a Thunderbolt 3 értékével, és mintegy duplája, a nemrég bejelentett USB 3.2 csúcsteljesítményének - egész pontosan az USB 3.2 Gen 2x2 szabványénak. Igaz az ilyen sebességű adatátvitelhez már az azt támogató kábeltípusra is szükség lesz, a kétsávos működést korábbi generációkhoz használt vezetékek is támogatják majd.

Az USB4 pontos specifikációit a szervezet várhatóan az idei év közepére véglegesíti, azok összeállításában és ellenőrzésében jelenleg több mint ötven nagyvállalat vesz részt. A tervek szerint ezzel egyidőben készül majd el a frissített USB-C specifikáció is, amely a nagyobb teljesítményt kihasználó kábelek tervezésére vonatkozik majd. Az USB-IF és az Intel összeborulásának sok gyártó örülhet, hiszen egészen idáig a Thunderbolt 3 támogatásához egy plusz lapkára is szükség volt a rendszerekben, míg az USB4-gyel ez a képesség is integrálódhat az univerzális busz vezérlőjébe. A technológiát támogató készülékek piaci rajtja persze még odébb van, az első USB4-es eszközökre leghamarabb 2020-ban számíthatunk. Addig legalább lesz idő barátkozni a hétről hétre követhetetlenebb nevezéktannal.

 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról