Szerző: Koi Tamás

2020. június 19. 09:56

Megrogyott a Vodafone vezetékes lába

Nem mehet teljesen simán a Liberty Global által átadott műszaki apparátus integrálása a Vodafone-nál, legalábbis erre utal az utóbbi időben feltűnően nagy számú ügyfélpanasz, mely többek közt a szolgáltató közösségi felületein és az illetékes hatóságnál egyaránt lecsapódik.

Nem teljesen problémamentes a Liberty Global vezetékes rendszereinek migrálása a Vodafone Magyarországnál, legalábbis erre utalnak a tavasz közepe óta fokozatosan, egyre nagyobb számban megjelenő ügyfélpanaszok, melyek mára elárasztották a távközlési cég közösségi felületeit - jobb híján azért, mert az előfizetők állításai szerint más módon sokszor nem tudnak kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálattal, így elsősorban a telefonos ügyintézés vált teljesen reménytelenné a megnövekedett terhelés miatt.

A ügyfelek szinte kivétel nélkül a vezetékes infrastruktúra elvárttól eltérő működésére hívják fel a figyelmet, így elsősorban az internetszolgáltatás kimaradására vagy lassulására, valamint a tévés platform különböző problémáira (akadozó adás, hibásan működő CPE-k) panaszkodnak. Visszatérő problémaként megjelenik az elhúzódó belső hibaelhárítási folyamat, így a szolgáltatások helyreállítása bizonyos körzetekben hosszú órákat, extrém esetben napokat vehet igénybe. 

amanda_nelson_vodafone_edited
amanda nelson, a vodafone magyarország elnök-vezérigazgatója a Vodafone-liberty üzlet bejelentésekor (fotó: vodafone)

A Vodafone-nál a HWSW megkeresésére nem adtak egyértelmű választ a problémák okát, valamint az azok elhárítását célzó intézkedések kapcsán feltett kérdésre, a Media1-nek küldött korábbi reakcióból ugyanakkor arra lehet következtetni, hogy a vezetékes szolgáltatások központi elemeit (kvázi a vezetékes maghálózatot) jelenleg még az előző tulajdonos, a Liberty Global üzemelteti, miközben a szolgáltatás minőségéért már az új tulajdonos Vodafone-nak kell helytállnia.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Szintén a Media1 kérdezett rá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) arra, hogy tapasztaltak-e az ügy kapcsán megnövekedett számú ügyfélpanaszt a szolgáltatóval szemben. A hatóság válaszában leírta, hogy az elmúlt hónapokban megduplázódott a szolgáltatóra vonatkozó panaszok száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Nem teljesen egyértelmű ugyanakkor, hogy a tavalyi számok vizsgálatakor az akkor még külön cégként működő Vodafone és UPC szolgáltatások kapcsán érkező panaszokat hogyan számították.

A Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásokra vonatkozó általános szerződési feltételeinek minőségi célértékeket taglaló fejezetéből egyebek mellett kiderül, hogy a szolgáltató az iparágban általánosan alkalmazott, 72 órán belüli hibajavítási intervallumot jelöl meg célértéknek, de ezt legfeljebb csak az esetek 80%-ában vállalja a társaság. A telefonos ügyfélszolgálat esetében az ügyintéző 60 másodpercen belüli kapcsolását (élőhangos bejelentkezés) az esetek 60%-ában vállalja a cég. Hogy ezen túl 5 vagy 50 percig kell várakoznia az ügyfélnek ügyintézőre várva, az a szerződési feltételek alapján irreleváns.

A Vodafone egyébként éves szinten 98%-os rendelkezésre állást biztosít a vezetékes szolgáltatásainál, vagyis az adott végponton egy évben összesen legfeljebb valamivel több mint egy hetet szünetelhet a szolgáltatás műszaki okból. Ezt meghaladó éves kimaradás esetén a szolgáltató kötbérfizetésre kötelezhető, illetve bizonyos keretek közt az előfizetői szerződés felmondható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról