Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 13. 16:01

8 milliárd dollárból fejlesztheti kínai NAND üzemét a Samsung

Komoly, 8 milliárd dolláros befektetéssel fejlesztené tovább Kínában található NAND gyártá a Samsung - közli kínai forrásokra hivatkozva a Reuters.

A Xi'an városában található üzem kapacitása ezzel jelentősen nőhetne, melyre a gyártó elvárásai szerint a következő években szükség lesz a különféle 5G-s eszközök terjedése miatt. Kínai üzemében 3D NAND chipeket termel a Samsung, amely augusztusban jelentette be, hogy "100 fölé" (vélhetően 136-ra) tornázta fel a rétegek számát, amely egységnyi területre levetítve akár 40 százalékos növekedést is hozhat kapacitássűrűségben.

A dél-koreai konglomerátum 2014-ben nyitotta meg Xi'anban található gyáregységét, amely 100 000 waferes kapacitással kezdte meg a termelést. Ezt követően mintegy 10,8 milliárd dollár értében egy chipek tokozását végző üzemet is létesített az észak-kínai városban a Samsung, amely 2017-ben bejelentette, hogy egy 7 milliárd dolláros fejlesztési csomaggal bővítené a kínai NAND üzemet 2020 végéig. Az egyelőre nem világos, hogy a Reuters által kiszúrt újabb sok milliárdos befektetés utóbbihoz kapcsolódik, vagy egy különálló bővítési projektnek ágyazhat meg.

samsung_fab

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A repkedő milliárdok fényében egyre biztosabb, hogy a Samsung komoly szerepet szán a kínai gyártásnak. A növekvő befektetés hátterében a kínai NAND flash gyártás beindítása is állhat. A Yangtze Memory Technologies (YMTC) nyár végén jelentette be, hogy hamarosan 100-150 000 waferes kapacitással termel majd 64 rétegű TLC 3D NAND-okat. A chipekre épülő első termékek várhatóan valamikor jövőre kerülhetnek piacra, miközben az YMTC már dolgozik a nagyobb bitsűrűséget kínáló 96 és 128 rétegű generációkon.

Az YMTC (Yangtze River Storage Technology) még 2017 elején adta hírül, hogy 24 milliárd dollár értékben létesít üzemet a Kelet-Kínában található Vuhanban. A 3D NAND-ok előállítására specializálódó gyár megnyitását eredetileg 2018 végére tervezték, 2020-ra pedig már havi 300 000 waferes kapacitást remélnek, friss információk szerint azonban bő fél éves csúszásban van a projekt. Amennyiben az YMTC tervei egyszer révbe érnek, az rossz hír lehet a vezető gyártók számára, így a Samsung újabb, 8 milliárd dolláros befektetése egy előre menekülő terv alapja is lehet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.