Szerző: Koi Tamás

2019. szeptember 27. 12:15

Egymilliárd dollárba fájhat az Ericssonnak az ázsiai korrupció

A legendásan korrupcióellenes skandináv országokban működő cégek is belekeveredhetnek olykor meglehetősen kínos korrupciós botrányokba, melyet jól példáz a svéd Ericsson ellen jelenleg is zajló vizsgálat.

Nagyjából egymilliárd dollárjába kerülhet a mobilhálózati eszközöket gyártó svéd Ericssonnak, hogy pontot tegyen annak a több szervezet által párhuzamosan indított amerikai vizsgálatsorozatnak a végére, mely a cég ázsiai és közel-keleti országokban végzett korrupciógyanús tevékenységét térképezi fel. Az Ericsson potenciális korrupciós ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni az amerikai Tőzsdefelügyelet, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyminisztérium is vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

ericsson_hq
Az ericsson székháza a svédországi kistában 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vizsgált időszak korrupciógyanús ügyletei 6 országra terjedtek ki, így az Ericsson a vélelem szerint Kínában, Szaúd-Arábiában, Kuawitban, Indonéziában, Vietnámban és Dzsibutiban sérthette meg a fenti előírásokat, törvényeket a különféle beszerzési eljárások során. Az ügyben a svéd gyártó belső vizsgálatot is indított, és bár részletekbe egyik piacot illetően sem bocsátkozott, leszögezte, hogy a vizsgálat több visszásságot és súlyos szabálytalanságot is feltárt. A cég még tavaly közölte, hogy a vizsgálattal összefüggésben mintegy 50 embert bocsátottak el a svéd multitól.

A vállalat 2016-ban kinevezett vezérigazgatója, Börje Ekholm az ügy kifejletét és várható végkimenetelét úgy értékelte, hogy az egy "szomorú fejezet" a társaság életében, egyben burkoltan utalva arra is, hogy a korábbi vezetés nem feltétlenül tett meg mindent annak érdekében, hogy a vizsgálat a lehető leggyorsabban eredményt hozzon. Ekholm 2016-ban a Verizon jelenlegi első emberét, Hans Vestberget váltotta a vezérigazgatói poszton.

Az Ericsson az idei harmadik üzleti negyedévi kiadásokhoz különítette el az ügy lezárásának egymilliárd dollárra becsült költségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról