Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 04. 15:25:00

Mini LED kijelzőket vethet be jövőre az Apple

Frissítheti a jövőre datált új iPad Pro és MacBook Pro kijelzőit az Apple, amely idővel az OLED-et is leváltaná.

A jellemzően jól értesült Ming-Chi Kuo szerint a cupertinói vállalat mini LED technológiára alapozó panelek bevezetésén dolgozik, mellyel a nagyobb képátlóval rendelkező termékeit célozza. Kuo szerint első körben az Apple legdrágább táblagépei és notebookjai kapják meg a szinte minden szempontból kedvezőbb paraméterekkel bíró paneleket, így először a jövő év harmadik negyedévére ígért 12,9 hüvelykes iPad Pro, ezt követően pedig a 16 hüvelykes MacBook Pro érkezhet mini LED-del.

A mini LED mögött egy, a jelenleg széles körben elterjedtnél fejlettebb háttérvilágítás áll. Míg a tradicionális paneleknél pár tucat és legfeljebb néhány száz szekció között lehet csoportosítani a LED-eket, illetve vezérelhető a fényerősség, addig a mini LED-nél ezer feletti is lehet a külön szabályozható különítmények száma. Mindez magasabb kontrasztarányt és fényerőt, mélyebb feketét, illetve hatékonyabb működést eredményez, miközben nem kell tartani az OLED-ekre bizonyos esetekben jellemző beégéstől és degradációtól sem.

miniled

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Az ismert elemző szerint az Apple feltett szándéka, hogy pár éven belül 4-6 termékében is mini LED-alapú kijelző legyen. Ez elsősorban a nagyobb képátlóval rendelkező termékeket érinti, vagyis az iPadeket, MacBookokat, Maceket, illetve a cég monitorát, tehát az iPhone-ok és az Apple Watch okosórák továbbra is OLED panellel érkeznek. Utóbbi két kategóriához microLED paneleket képzel el a vállalat, amely optimális esetben szintén jövőre debütálható, elsőként az Apple Watch következő verziójában.

A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-nél. Ezzel a technológia kiváló alternatívát kínálhat az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamot és a fogyasztást tekintve. A tömeggyártás ugyanakkor feladja a cégeknek a leckét, a széles körben elérhető, panelekhez passzoló gyártósorokon ugyanis egyelőre viszonylag gyenge a microLED panelek kihozatala.

a címlapról