Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 4. 15:25

Mini LED kijelzőket vethet be jövőre az Apple

Frissítheti a jövőre datált új iPad Pro és MacBook Pro kijelzőit az Apple, amely idővel az OLED-et is leváltaná.

A jellemzően jól értesült Ming-Chi Kuo szerint a cupertinói vállalat mini LED technológiára alapozó panelek bevezetésén dolgozik, mellyel a nagyobb képátlóval rendelkező termékeit célozza. Kuo szerint első körben az Apple legdrágább táblagépei és notebookjai kapják meg a szinte minden szempontból kedvezőbb paraméterekkel bíró paneleket, így először a jövő év harmadik negyedévére ígért 12,9 hüvelykes iPad Pro, ezt követően pedig a 16 hüvelykes MacBook Pro érkezhet mini LED-del.

A mini LED mögött egy, a jelenleg széles körben elterjedtnél fejlettebb háttérvilágítás áll. Míg a tradicionális paneleknél pár tucat és legfeljebb néhány száz szekció között lehet csoportosítani a LED-eket, illetve vezérelhető a fényerősség, addig a mini LED-nél ezer feletti is lehet a külön szabályozható különítmények száma. Mindez magasabb kontrasztarányt és fényerőt, mélyebb feketét, illetve hatékonyabb működést eredményez, miközben nem kell tartani az OLED-ekre bizonyos esetekben jellemző beégéstől és degradációtól sem.

miniled

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az ismert elemző szerint az Apple feltett szándéka, hogy pár éven belül 4-6 termékében is mini LED-alapú kijelző legyen. Ez elsősorban a nagyobb képátlóval rendelkező termékeket érinti, vagyis az iPadeket, MacBookokat, Maceket, illetve a cég monitorát, tehát az iPhone-ok és az Apple Watch okosórák továbbra is OLED panellel érkeznek. Utóbbi két kategóriához microLED paneleket képzel el a vállalat, amely optimális esetben szintén jövőre debütálható, elsőként az Apple Watch következő verziójában.

A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-nél. Ezzel a technológia kiváló alternatívát kínálhat az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamot és a fogyasztást tekintve. A tömeggyártás ugyanakkor feladja a cégeknek a leckét, a széles körben elérhető, panelekhez passzoló gyártósorokon ugyanis egyelőre viszonylag gyenge a microLED panelek kihozatala.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.