Szerző: Asztalos Olivér

2019. december 4. 15:25

Mini LED kijelzőket vethet be jövőre az Apple

Frissítheti a jövőre datált új iPad Pro és MacBook Pro kijelzőit az Apple, amely idővel az OLED-et is leváltaná.

HIRDETÉS

A jellemzően jól értesült Ming-Chi Kuo szerint a cupertinói vállalat mini LED technológiára alapozó panelek bevezetésén dolgozik, mellyel a nagyobb képátlóval rendelkező termékeit célozza. Kuo szerint első körben az Apple legdrágább táblagépei és notebookjai kapják meg a szinte minden szempontból kedvezőbb paraméterekkel bíró paneleket, így először a jövő év harmadik negyedévére ígért 12,9 hüvelykes iPad Pro, ezt követően pedig a 16 hüvelykes MacBook Pro érkezhet mini LED-del.

A mini LED mögött egy, a jelenleg széles körben elterjedtnél fejlettebb háttérvilágítás áll. Míg a tradicionális paneleknél pár tucat és legfeljebb néhány száz szekció között lehet csoportosítani a LED-eket, illetve vezérelhető a fényerősség, addig a mini LED-nél ezer feletti is lehet a külön szabályozható különítmények száma. Mindez magasabb kontrasztarányt és fényerőt, mélyebb feketét, illetve hatékonyabb működést eredményez, miközben nem kell tartani az OLED-ekre bizonyos esetekben jellemző beégéstől és degradációtól sem.

miniled

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Az ismert elemző szerint az Apple feltett szándéka, hogy pár éven belül 4-6 termékében is mini LED-alapú kijelző legyen. Ez elsősorban a nagyobb képátlóval rendelkező termékeket érinti, vagyis az iPadeket, MacBookokat, Maceket, illetve a cég monitorát, tehát az iPhone-ok és az Apple Watch okosórák továbbra is OLED panellel érkeznek. Utóbbi két kategóriához microLED paneleket képzel el a vállalat, amely optimális esetben szintén jövőre debütálható, elsőként az Apple Watch következő verziójában.

A microLED-nél egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű apró LED-ből áll össze. Mindez szükségtelenné teszi a különálló háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és akár nagyjából kilencszer nagyobb fényerőt biztosíthat az OLED-nél. Ezzel a technológia kiváló alternatívát kínálhat az LCD és az OLED mellett, utóbbival szemben főképp az élettartamot és a fogyasztást tekintve. A tömeggyártás ugyanakkor feladja a cégeknek a leckét, a széles körben elérhető, panelekhez passzoló gyártósorokon ugyanis egyelőre viszonylag gyenge a microLED panelek kihozatala.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 3. 16:37

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.