Szerző: Asztalos Olivér

2015. december 17. 13:15

Mi folyik az Apple új, titkos laboratóriumában?

Az utóbbi időben kijelzőkkel foglalkozó cégeket, divíziókat kebelezett be az Apple. Egyelőre nem teljesen tiszta, hogy mi az akvizíciók pontos célja, de az eddigiek alapján saját kijelzőtechnológia fejlesztése sem kizárt.

HIRDETÉS

Saját kezébe veheti a kijelzőfejlesztést az Apple. Egyes hírek szerint az új tajvani laboratóriumuk vékonyabb, könnyebb, nagyobb fényerejű, és nem utolsó sorban energiatakarékosabb kijelzők fejlesztésével foglalkozik. A komplexumot a Qualcommtól vásárolták, ahol a korábbi tulajdonos szintén kijelzőket fejlesztett. Az Apple az alkalmazottak nagy részét így megtartotta, eközben pedig a szintén kijelzőpanelek gyártásával és fejlesztésével foglalkozó AU Optronics-tól további 50 szakembert szerződtetett át.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A felvásárlás a legnagyobb titokban zajlott. Helyi beszámolók szerint kívülről még semmi nem utal arra, hogy a központ az Apple tulajdonában van. Ugyanakkor a recepción már felbukkant a cég logója, emellett pedig a központi nyilvántartás is arról árulkodik, hogy a tulajdonjog az Apple Taiwan kezébe került.

A kérdés tehát már sokkal inkább az, hogy a falak között mivel foglalkoznak a szakemberek. Az iPhone és az OLED házassága már nem újkeletű téma, legutóbb épp az LG-vel hozták összefüggésbe a projektet. Ezt alátámasztva az első hírek még flexibilis OLED-kijelzők fejlesztéséről szóltak, ugyanakkor a technológiának továbbra is vannak hátulütői, melyek elbizonytalaníthatják az Apple-t.

Mindez egy másik alternatíva, a micro-LED irányába terelheti a vállalatot. Ezt alátámasztja az eddig viszonylag ismeretlen technológiát fejlesztő egyik cég, a LuxVue tavaly májusi felvásárlása. A micro-LED esetében egyetlen pixel két piros, két zöld, és két kék színű micro-LED-ből áll. Mindez szükségtelenné teszi a háttérvilágítás alkalmazását, miközben a pixelenként állítható fényerő energiatakarékosabb működést, magasabb kontrasztot és kilencszer nagyobb fényerőt biztosít.

Ezzel a micro-LED remek kompromisszumot kínálhat az LCD és az OLED között, utóbbival szemben főképp az élettartam tekintetében. A legnagyobb problémát jelenleg a gazdaságos termelés jelenti. A széles körben elérhető gyártósorokon rossz a micro-LED panelek kihozatala, így a tömegtermelés egyelőre kvázi kivitelezhetetlen. Kifejezetten micro-LED gyártáshoz passzoló berendezések egyelőre nincsenek, ezek megtervezése és előállítása pedig komoly költségekkel jár(na).

És mi lesz az IMOD-dal?

Az Apple által megszerzett fejlesztőközpontban a korábbi tulajdonos Qualcomm az IMOD (Interferometric Modulator Display) technológián alapuló Mirasol-kijelzők fejlesztésével és gyártásával foglalkozott. Ennek az OLED-hez és a micro-LED-hez hasonlóan nincs szüksége háttérvilágításra, ugyanakkor a technológiai megvalósítás az organikus LED-ekétől merőben eltér. Az IMOD a folyadékkristályokat elektromossággal pozícionálja, amiken mikroszkopikus, tükörszerű elektromechanikai elemekkel (MEMS) vetíti át a szükséges mennyiségű fényt. Így a kijelző gyakorlatilag csak kirajzoláskor fogyaszt, a kép pedig nem igényel frissítést. Ezzel a technológia valamelyest hasonlít az E-Ink-hez, ugyanakkor a reakcióideje jobb. További előny, hogy direkt napfényben kiváló olvashatóságot biztosít, ugyanakkor hátrány a gyenge színszaturáció, illetve az alacsony kontraszt.

A Qualcomm 170 millió dollárért vásárolta meg az IMOD technológiát fejlesztő Iridigm céget és a tajvani központot még 2004-ben annak reményében, hogy majd idővel megfelelő piacot talál az IMOD-nak. Végül csupán egyetlen kereskedelmi forgalomba került eszközben tudták élesben kipróbálni a technológiát. A 2013-ban megjelent Toq okosóra a tesztek szerint napfényben bármilyen más kijelzőnél jobb olvashatóságot produkált. A termék sikeréhez ugyanakkor ez kevés volt, a Qualcomm pedig feladta a további próbálkozást, és a tajvani központot a technológiával együtt eladta az Apple-nek.

Az egyelőre nem világos, hogy az IMOD-dal mihez kezd majd az Apple. Nem kizárt, hogy végül a micro-LED és az IMOD valamiféle kombinációjával egy teljesen új, egyedi kijelzőtechnológiával rukkolnak elő, teljesen mellőzve az OLED-et.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 20. 23:44

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.