Szerző: Koi Tamás

2019. október 30. 10:33

Az Apple Pay kapcsán vizsgálódhat az EU

Adatgyűjtésbe kezdett az Európai Bizottság versenyügyi hivatala annak érdekében, hogy eldönthesse, vizsgálatot indít-e az Apple saját mobilfizetési megoldása, az Apple Pay kondíciói kapcsán.

HIRDETÉS

Augusztusban kiterjedt adatgyűjtést kezdeményezett az Európai Bizottság versenyügyi hivatala annak érdekében, hogy megállapítsa, kellően megalapozottak azok a vádak, mely szerint az Apple saját mobilfizetési megoldásának, az Apple Pay-nek egyes kondíciói versenykorlátozóak lehetnek. A Bizottság az érintett szereplőktől beérkezett visszajelzések, illetve a kérdőívekre adott válaszok alapján a későbbiekben dönt arról, hogy eljárást indít-e a cupertinói cég ellen.

A nyáron küldött, a Reuters által megismert kérdőíven szereplő információk szerint felmerülhet a gyanúja annak, hogy az Apple a különböző online fizetést kínáló szolgáltatók, szolgáltatások esetében versenyellenesen előírta az alkalmazás- vagy weboldalfejlesztők számára, hogy amennyiben az Apple Pay-t integrálnák, más fizetési platformot nem vagy korlátozottan használhatnak. A kérdőívben kifejezetten azt próbálta megtudni az Európai Bizottság az online értékesítőktől, hogy az Apple milyen kondíciókkal engedélyezte az Apple Pay integrációt, illetve ha végül nem hagyta jóvá a fizetési mód beépítését, azt milyen indokkal tette.

otp_applepay
hazánkban május 21-én indult az Apple pay az otp-nél

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A kérdőívek kiküldése alighanem része annak az átfogó vizsgálat-előkészítésnek, mely az Apple iPhone-jaiba épített NFC chip korlátozásai kapcsán indulhatott. Egyes pénzintézetek szerint versenytorzító hatású, hogy az iPhone-okba csak az Apple Pay-en keresztül rögzíthetők virtuális bankkártyák, miközben az androidos készülékek esetében semmilyen hasonló korlátozás nem érvényes.

A 2014-ben bevezetett Apple Pay az Apple szerint a világ legbiztonságosabb mobilfizetési platformja, és bár ez az állítás minden kétséget kizáróan soha nem nyert bizonyítást, tény, hogy emellett a legnépszerűbb is - részben az Apple márkaerejének köszönhetően. Ezt jól példázza, hogy a szolgáltatás ausztráliai bevezetését követően az Apple kondícióit kifogásolva több helyi nagybank is bojkottálta az Apple Pay használatát, végül azonban 2017-ben mindegyikük kénytelen volt visszakozni és az Apple feltételeit elfogadva beépíteni a szolgáltatást banki termékeikbe.

Az Apple Pay Magyarországon idén május óta működik, elsőként az OTP integrálta a megoldást a SmartBank és Simple appokba, később pedig a Gránit Banknál, az Ersténél és a CIB Banknál is megjelent az Apple mobilfizetési platformja.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 05:48

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.