Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 22. 11:09

Hamarosan Peruban szórnak majd internetet a Loon ballonjai

Az Alphabet szárnyai alatt működő cég a latin-amerikai vidéki régiókba vinne online kapcsolatot.

Új kereskedelmi megállapodást kötött a Google-Alphabet zászlaja alatt működő, internetszóró magaslégköri ballonjairól ismert Loon: a vállalat a Telefonica, a Facebook, az IDB Invest és a CAF tulajdonában lévő IpT (Internet para Todos) kezdeményezéssel lépett együttműködésre, amelynek célja, hogy a Latin-Amerika nehezen elérhető régióiban élőknek biztosítson internetkapcsolatot.

A partnerség keretében a duó a Peruban élő Telefonica ügyfeleknek nyújt majd mobilinternet-szolgáltatást, a tervek szerint már 2020-ban. A kezdeményezés egész pontosan a Loreto régiót célozza majd, amely az ország egyik legelszigeteltebb területe, és várhatóan a régió 15 százalékát fedi majd le, ahol összesen mintegy 200 ezer lakos él.

projloon

A Loon számára ismerős terepről van szó, a cég a Telefonicával már 2014-ben is együttműködést folytatott, a ballonok korai tesztjei során - de 2017-ben a régiót érintő áradások, illetve egy nyolcas erősségű földrengést követően is a Loon ballonjai biztosítottak vészhelyzeti kapcsolatot a lakosság számára, egy több mint 40 ezer négyzetkilométeres területen.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A frissen bejelentett együttműködés során a tavaly májusban elindult IpT saját, földi hálózatát egészíti majd ki a magaslégköri bázisállomásokkal. Az IpT egyébként rajtja óta már több mint 800 ezer lakosnak biztosít mobilinternet-kapcsolatot, összesen mintegy 5300 vidéki közösségben. Ezt a számot a Loonnal együttműködve 2021-re 30 ezerre tornázná fel. A páros Peru közlekedési minisztériumával egyeztetve szerzi majd be a szükséges engedélyeket a ballonok felengedésére.

A Loon csapata által fejlesztett, akár teniszpálya méretűre fúvódó, héliummal töltött ballonok 20 kilométeres magasságba emelkednek, így sem a madarakat, sem pedig a légi forgalmat nem zavarják. A magasból napelemmel operáló eszközök a földről kapott jeleket erősítik és továbbítják az alattuk fekvő régióba, egyenként akár ötezer négyzetkilométert lefedve 4G szolgáltatással. A vállalat nyáron már Kenyában is munkához látott, ahol a Telekom Kenyával lépett együttműködésre, amellyel már a hálózati integráció utolsó simításait végzik.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.