Szerző: Hlács Ferenc

2019. november 22. 11:09

Hamarosan Peruban szórnak majd internetet a Loon ballonjai

Az Alphabet szárnyai alatt működő cég a latin-amerikai vidéki régiókba vinne online kapcsolatot.

Új kereskedelmi megállapodást kötött a Google-Alphabet zászlaja alatt működő, internetszóró magaslégköri ballonjairól ismert Loon: a vállalat a Telefonica, a Facebook, az IDB Invest és a CAF tulajdonában lévő IpT (Internet para Todos) kezdeményezéssel lépett együttműködésre, amelynek célja, hogy a Latin-Amerika nehezen elérhető régióiban élőknek biztosítson internetkapcsolatot.

A partnerség keretében a duó a Peruban élő Telefonica ügyfeleknek nyújt majd mobilinternet-szolgáltatást, a tervek szerint már 2020-ban. A kezdeményezés egész pontosan a Loreto régiót célozza majd, amely az ország egyik legelszigeteltebb területe, és várhatóan a régió 15 százalékát fedi majd le, ahol összesen mintegy 200 ezer lakos él.

projloon

A Loon számára ismerős terepről van szó, a cég a Telefonicával már 2014-ben is együttműködést folytatott, a ballonok korai tesztjei során - de 2017-ben a régiót érintő áradások, illetve egy nyolcas erősségű földrengést követően is a Loon ballonjai biztosítottak vészhelyzeti kapcsolatot a lakosság számára, egy több mint 40 ezer négyzetkilométeres területen.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A frissen bejelentett együttműködés során a tavaly májusban elindult IpT saját, földi hálózatát egészíti majd ki a magaslégköri bázisállomásokkal. Az IpT egyébként rajtja óta már több mint 800 ezer lakosnak biztosít mobilinternet-kapcsolatot, összesen mintegy 5300 vidéki közösségben. Ezt a számot a Loonnal együttműködve 2021-re 30 ezerre tornázná fel. A páros Peru közlekedési minisztériumával egyeztetve szerzi majd be a szükséges engedélyeket a ballonok felengedésére.

A Loon csapata által fejlesztett, akár teniszpálya méretűre fúvódó, héliummal töltött ballonok 20 kilométeres magasságba emelkednek, így sem a madarakat, sem pedig a légi forgalmat nem zavarják. A magasból napelemmel operáló eszközök a földről kapott jeleket erősítik és továbbítják az alattuk fekvő régióba, egyenként akár ötezer négyzetkilométert lefedve 4G szolgáltatással. A vállalat nyáron már Kenyában is munkához látott, ahol a Telekom Kenyával lépett együttműködésre, amellyel már a hálózati integráció utolsó simításait végzik.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról