Szerző: Bodnár Ádám

2000. november 2. 13:09

A VIA Pentium 4 chipkészlet piacra dobását tervezi

[Bloomberg] Tajvani források szerint a VIA már a jövő év elején be szeretné mutatni PX266 nevű chipkészletét, amely az Intel Pentium 4 processzorhoz készül. A PX266 lapkakészlet DDR SDRAM memóriát támogat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a VIA akár az Intel licensze nélkül is tervezi Pentium 4 chipset piacra dobását. "Tervezzük Pentium 4 chipkészlet piacra dobását, de a bevezetés időpontjáról nem tudok beszélni" - mondta Timothy Chen, a VIA egyik szóvivője.

Mint olvasóink azt bizonyára tudják, egészen idén augusztusig az Intel azt állította, a Pentium 4 processzor csak Rambus memóriával működik együtt. Ám ezek a memóriák többszörösébe kerülnek a ma elterjedt PC133 SDRAM-oknak, így a piaci részesedésük is nagyon alacsony, mindössze 5% körüli.

A drága és nem elterjedt memória komoly gátját képezheti a Pentium 4-alapú rendszerek gyors elterjedésének. Az Intel ezért korábban úgy döntött, a Pentium 4 processzoros számítógépek gyártói a Rambus memóriamodulok után komoly, darabonkénti 50-70 dolláros támogatásban részesülnek. Ám az utóbbi időben a chipgyártó óriás más irányba is nyitni látszik.

Az Intel egyelőre hivatalosan nem jelentette be, hogy támogatná a PC133 SDRAM-nál alig drágább DDR SDRAM-ot, de több jólértesült forrás szerint már készülnek egy ilyen lapkakészlet tervei. "Még mindig vizsgáljuk a DDR lehetőségeit. A VIA terveiről nincs mit mondanom" - mondta az Intel egyik szóvivője Hong-Kongban.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

Vimeo Record

1

Videós üzenetküldőt indít a Vimeo

2020. október 28. 08:46

Az ingyenesen használható vállalati megoldás az elnyúló megbeszéléseket, és hosszas emaileket hivatott kiváltani.