Szerző: Koi Tamás

2019. november 12. 11:46

Elindult a Disney saját videostreaming-szolgáltatása

A mai nappal új éra kezdődik a videostreaming-történelemben: elindult a Netflix legrettegettebb ellenfele, a Disney+.

HIRDETÉS

Hosszú előkészítési folyamatot követően ma elindult a Disney saját előfizetős online videostreaming-szolgáltatása, a Disney+, mely többek szerint a Netflix legnagyobb kihívójává válhat a következő években. Az elsőként az Egyesült Államokban, Kanadában és Hollandiában élők számára elérhető szolgáltatás már a kezdetekkor meglehetősen imponáló katalógussal rendelkezik, a Disney+ emellett - éppúgy, ahogy a Netflix vagy akár az HBO - jelentős összegeket tervez áldozni eredeti tartalmakra, melyekből a kezdeti kínálatban, a Star Wars univerzumában játszódó Mandalorian című sorozat számít a legnagyobb húzónévnek.

A streamingszolgáltatás katalógusa az ígéretek szerint már a kezdetekkor óriási lesz, és rövid időn belül mintegy 7500 sorozatrész vagy mozifilm lesz elérhető a platformon egyebek mellett a Walt Disney Studios, a 21st Century Fox, a Marvel Studios, a Pixar, a Lucasfilm és a National Geographic felhozatalából. A szolgáltatás havi díja 6,99, éves díja pedig 69,99 dollár, ezért cserébe egyszerre legfeljebb négy eszközön lehet nézni a tartalmakat akár 4k-felbontásban. Egy Disney+ fiókhoz hét felhasználó társítható, ezzel garantálva, hogy a család minden tagja számára létre lehessen hozni saját fiókot.

disneyplus_launch
a disney+ bejelentése

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x)

Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

Murphy és a biztonságos programozás: néhány tanulságos történet (x) Klasszikus security fail mesék kíváncsi fejlesztőknek.

A Disney+ tartalmakat végberendezések széles skáláján lehet majd fogyasztani, így a Netflixhez és más versenytársakhoz hasonlóan már elérhetők az okostelefonos appok, de érkezett kliens PS4 és Xbox One konzolokra, Rokura, Amazon Fire TV-re illetve néhány okostévére. A szolgáltatás a mai nappal Észak-Amerikában és Hollandiában rajtolt, a nagyobb európai piacokon előreláthatóan 2020-ban jelenhet meg a Disney+. 

A Disney streamingpiaci szerepvállalásának első jelei már 2016-ban mutatkoztak, amikor a Disney előbb kisebbségi, majd később többségi tulajdont vásárolt a BAMTech nevű, streaming és OTT-szolgáltatások technológiai hátterét fejlesztő és biztosító technológiai cégben. A cég nem sokkal később a tartalompiacon is végrehajtott egy jelentős akvizíciót immár kimondottan azzal a céllal, hogy saját streamingplatformját tartalmi oldalról is megtámogassa. Az üzlet részeként a Disney (többségi) tulajdonába került egyebek mellett a 20th Century Fox film- és televízióstúdió, az FX Networks és a National Geographic Partners.

A Disney+ név először tavaly novemberben került napvilágra, amikor Bob Iger, a Disney első embere bejelentette a szolgáltatás 2019-es rajtját. A cég eleinte szeptemberi indulással kalkulált, idén áprilisban bejelentették, hogy a rajt november 12-ére csúszik - ennek egyik elsődleges oka, hogy a Disney csak késve tudta visszaszerezni bizonyos, kulcsfontosságú tartalmak jogát. Ezek a jogok egyébként a nemzetközi piacokon fokozatosan járnak le, a szolgáltatás nemzetközi kiterjesztésének időpontja részben ettől függhet.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról