:

Szerző: Koi Tamás

2019. november 12. 11:46

Elindult a Disney saját videostreaming-szolgáltatása

A mai nappal új éra kezdődik a videostreaming-történelemben: elindult a Netflix legrettegettebb ellenfele, a Disney+.

Hosszú előkészítési folyamatot követően ma elindult a Disney saját előfizetős online videostreaming-szolgáltatása, a Disney+, mely többek szerint a Netflix legnagyobb kihívójává válhat a következő években. Az elsőként az Egyesült Államokban, Kanadában és Hollandiában élők számára elérhető szolgáltatás már a kezdetekkor meglehetősen imponáló katalógussal rendelkezik, a Disney+ emellett - éppúgy, ahogy a Netflix vagy akár az HBO - jelentős összegeket tervez áldozni eredeti tartalmakra, melyekből a kezdeti kínálatban, a Star Wars univerzumában játszódó Mandalorian című sorozat számít a legnagyobb húzónévnek.

A streamingszolgáltatás katalógusa az ígéretek szerint már a kezdetekkor óriási lesz, és rövid időn belül mintegy 7500 sorozatrész vagy mozifilm lesz elérhető a platformon egyebek mellett a Walt Disney Studios, a 21st Century Fox, a Marvel Studios, a Pixar, a Lucasfilm és a National Geographic felhozatalából. A szolgáltatás havi díja 6,99, éves díja pedig 69,99 dollár, ezért cserébe egyszerre legfeljebb négy eszközön lehet nézni a tartalmakat akár 4k-felbontásban. Egy Disney+ fiókhoz hét felhasználó társítható, ezzel garantálva, hogy a család minden tagja számára létre lehessen hozni saját fiókot.

disneyplus_launch
a disney+ bejelentése

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Disney+ tartalmakat végberendezések széles skáláján lehet majd fogyasztani, így a Netflixhez és más versenytársakhoz hasonlóan már elérhetők az okostelefonos appok, de érkezett kliens PS4 és Xbox One konzolokra, Rokura, Amazon Fire TV-re illetve néhány okostévére. A szolgáltatás a mai nappal Észak-Amerikában és Hollandiában rajtolt, a nagyobb európai piacokon előreláthatóan 2020-ban jelenhet meg a Disney+. 

A Disney streamingpiaci szerepvállalásának első jelei már 2016-ban mutatkoztak, amikor a Disney előbb kisebbségi, majd később többségi tulajdont vásárolt a BAMTech nevű, streaming és OTT-szolgáltatások technológiai hátterét fejlesztő és biztosító technológiai cégben. A cég nem sokkal később a tartalompiacon is végrehajtott egy jelentős akvizíciót immár kimondottan azzal a céllal, hogy saját streamingplatformját tartalmi oldalról is megtámogassa. Az üzlet részeként a Disney (többségi) tulajdonába került egyebek mellett a 20th Century Fox film- és televízióstúdió, az FX Networks és a National Geographic Partners.

A Disney+ név először tavaly novemberben került napvilágra, amikor Bob Iger, a Disney első embere bejelentette a szolgáltatás 2019-es rajtját. A cég eleinte szeptemberi indulással kalkulált, idén áprilisban bejelentették, hogy a rajt november 12-ére csúszik - ennek egyik elsődleges oka, hogy a Disney csak késve tudta visszaszerezni bizonyos, kulcsfontosságú tartalmak jogát. Ezek a jogok egyébként a nemzetközi piacokon fokozatosan járnak le, a szolgáltatás nemzetközi kiterjesztésének időpontja részben ettől függhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 16:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.