Szerző: Asztalos Olivér

2019. október 7. 16:45

Többszálúsítás helyett felépítésben újít a Zen 3

Elárult pár részletet a jövőre érkező Zen 3-as fejlesztéséről az AMD: SMT4 nem lesz, átrajzolt topológia viszont igen.

A Leicesterben tartott HPC-AI Advisory Council konferencián a tervezőcég egyik szakembere a közelmúltban megjelent, illetve a következő nagyjából két évben esedékes fejlesztésekről beszélt. Az elhangzottak alapján az AMD egyelőre nem alkalmazza a magonkénti négyszálú végrehajtást, vagyis az SMT4-et, marad a jelenleg is alkalmazott SMT(2). A processzormagokat tartalmazó lapka felépítéséhez azonban hozzányúltak a tervezők. A végrehajtóegységek, illetve az azokhoz kapcsolódó gyorsítótárak elrendezése változik.

Az SMT4 implementálása már hónapok óta szóbeszéd témája. Legutóbb szeptember végén közölte a Hardwareluxx, hogy az AMD jövőre esedékes processzorai támogathatják a magonkénti négyszálas párhuzamos végrehajtást, amellyel bizonyos felhasználási körülmények között számottevő gyorsulás érhető el. A vállalat munkatársa szerint azonban ez nem fog megtörténni, a jövőre érkező Zen 3-nál még biztosan marad a magonkénti legfeljebb kétszálas végrehajtás. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az AMD teljesen elvetette volna a fejlesztés lehetőségét, a következő generációk valamelyiknél még sorra kerülhet az implementáció. Elképzelhető, hogy az AMD a Zen 4-re tartogatja az SMT4 bevetést, amelyhez a 7 nanométerénél lényegesen nagyobb tranzisztorsűrűségre képes 5 nanométeres csíkszélesség nyújthatja az alapot, legkorábban 2021-ben.

zen3

Az SMT4-helyett a processzormagokat tartalmazó lapkát, pontosabban annak felépítéséhez nyúl hozzá az AMD. A Zen első iterációjával bemutatott CCX konfiguráció négy darab magból és ugyanennyi L3-szeletből áll, mely utóbbi szeletek mérete 1 vagy 2 megabájt lehet. A grafikus egységeket nem tartalmazó lapkadizájnokba két CCX-et tervezett az AMD, amelyek adatcseréje egy koherens adatbuszon történik. A kapcsolat nem közvetlen, az egy-egy CCX a Data Fabrichoz kapcsolódik, amely bizonyos esetekben szűk keresztmetszet lehet. Az AMD tervezői a Zen 3-nál változtatnak a rendszeren, a 4+4 magot már az L3 gyorsítótáron keresztül kapcsolják össze, vagyis a harmadszintű cache gyakorlatilag összeolvad. Ezzel egyetlen lapka kétszer 16 megabájt helyett egyetlen egybefüggő 32 megabájtos (vagy akár annál nagyobb) tárat tartalmaz majd, gyorsítva az egy lapkán belül lévő magok adatkommunikációját.

A magok és a cache elrendezése mellett minden bizonnyal egyéb optimalizációkat és módosításokat is eszközölt az AMD, amely a magszámot viszont nem emeli, a szerverprocesszorokat képviselő Epyc szériánál marad a maximális 64 egység. A magszám további növelését a már említett Zen 4-gyel folytathatja az AMD. A rendezvényen kiderült, hogy a Zen negyedik iterációjára alapozó Genoa szerverprocesszorok új tokozást (és foglalatot), valamint DDR5 és vélhetően PCI Express 5.0 támogatást is kapnak.

a címlapról