Szerző: Asztalos Olivér

2019. szeptember 3. 15:39

Alvásfigyelést hozhat az új Apple Watch

A beépített alvásfigyelés lehet a jövő héten érkező Apple Watch Series 5 legnagyobb újítása.

A 9to5Mac exkluzív értesülései szerint végre a cupertinói vállalat okosórájába is megérkezik a piacon már évek óta megtalálható alvásfigyelő képesség. Az Apple berkein belül Burrito kódnéven futó projekt ugyanis apró, de hasznos extrákkal igyekszik még komfortosabbá tenni az alvásfigyelést, illetve az ébresztést. A publikusan állítólag csak Time in Bed tracking néven érkező funkció a beépített mozgásérzékelőre, a pulzusmérőre, illetve a mikrofonra épít. Az ezekből érkező adatokból az óra képes lesz monitorozni viselője alvásminőségét, amelyhez az Apple egy külön alkalmazást is kínál okosórájára Sleep elnevezéssel. A 9to5Mac szerint az alvással kapcsolatos statisztikákat az iPhone is megjeleníti majd a már ismert Health appban.

ap_watch

Mindez önmagában még nem jelentene túl nagy újdonságot, hisz harmadik féltől származó alkalmazásokkal évek óta megvalósítható szinte ugyanez. Az Apple ezért apró, de hasznos kiegészítésekkel igyekezett növelni a felhasználói élményt, így alacsony akkumulátorszint esetén, még bőven elalvás előtt figyelmeztetni fog a rendszer a töltés esedékességére. Ezzel párhuzamosan elmélyül a Watch és a társított iPhone kapcsolata, amennyiben ugyanis az okosóra úgy érzékeli majd, hogy viselője álomba merült, az iOS automatikusan elnémítja majd a telefonon (is) a hívásokat és az értesítéseket. Az ébresztésnél ugyancsak összedolgozhat a két eszköz, alapértelmezetten ugyanis az óra ébreszt majd egy éberebb szakaszban hanggal és/vagy rezgéssel, amennyiben viszont a szenzorok szerint ez nem vezet eredményre, az iPhone is rázendít majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az egyelőre nem világos, hogy mindehhez milyen hardveres fejlesztéseket eszközölt az Apple. A felsorolt szenzorok ugyanis már a korábbi generációkban is jelen vannak, így elméletileg a Series 4-gyel vagy akár az azt megelőző modellekkel is kivitelezhető lenne az alvásfigyelés. A cupertinói vállalat vélhetően a hardveres fejlesztésektől függetlenül köti majd a legújabb modellhez a funkciót, remélve, hogy ezzel még szélesebb vásárlókör számára teszi vonzóvá az Apple Watch-ot.

A Beddittel ágyazott meg

Már közel kettő és fél éve sejteni lehetett, hogy több tucat más fejlesztőcég után az Apple is nyit fog az alvásfigyelés felé. A vállalat még 2017 májusában jelentette be, hogy, felvásárolja az alváskövető szoftverekkel és hardverekkel foglalkozó finn Bedditet. A Beddit alkalmazása 2015-ben tűnt fel az Apple alkalmazásboltjában, és mivel a cupertinói cég rendszeresen nyomon követi a Store analitikáját különféle adatok szerint, ezért felfigyelhetett az alváskövető termékek meredeken növekvő népszerűségére. Az akvizícióval kész termékek mellett szellemi tulajdont, nem utolsó sorban pedig a Beddit által gyűjtött értékes adatokat is megszerezte a cég, amelyeknek fontos szerepük lehetett a küszöbön álló funkció kifejlesztésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról