Szerző: Habók Lilla

2017. május 11. 09:30

Alvásfigyelő céget vásárolt az Apple

A bekebelezett Beddit ágyra illeszthető szenzoros szalagot és hozzá kapcsolódó mobilalkalmazást kínál. Az alvásfigyelő adatai szinkronizálhatóak az Apple Health alkalmazásával, de valószínűleg ennél hosszabb távú céljai is vannak a felvásárlásnak.

Felvásárolta az Apple az alváskövető szoftverekkel és hardverekkel foglalkozó Bedditet, amit a cég a frissített adatvédelmi szabályzatával is megerősített. Eszerint a felhasználók alvásai adatainak gyűjtésére mostantól az Apple szabályzata vonatkozik, de az adatkezelést továbbra is a Beddit végzi a közlemény szerint. A vásárlók mostantól az Apple HealthKit segítségével tudják csatlakoztatni a Health appot a Beddit mobilalkalmazásához, de ennek elvégzése opcionális, és a cég igyekszik hangsúlyozni, hogy a felhasználók követhetik milyen adatok vándorolnak át a két app között.

A Beddit app 2015-ben tűnt fel az Apple alkalmazásboltjában, és mivel a cupertinói cég rendszeresen figyelemmel követi a Store analitikáját népszerűség és demográfiai adatok szerint, ezért felfigyelhetett az alváskövető termékek népszerűségére, jegyzi meg a TechCrunch. A finn származású cég 2007-ben jött létre, és jelenleg a 150 dolláros áron kapható Beddit alvásfigyelő 3-as verziójánál tart - a csomag egyrészt a lepedő alá helyezhető szenzoros szalagot tartalmaz, másrészt a Bluetooth kapcsolatú iOS-es alkalmazást.

A rendszer méri többek közt az alvással és ágyban töltött időt, az elalvás idejét és az alvás hatékonyságát, az alvásciklusokat, a mély- és felületes alvást. Ezenkívül figyeli a szívritmust, a légzést és a horkolás idejét, illetve hosszát. Mindehhez az appon követhető analitika kapcsolódik, amely alapján elemezheti a felhasználó, hogy milyen körülmények okozzák a pihentető és a nehézkes alvást. Az alkalmazás egy "okos ébresztőt" is tartalmaz, amely az alvási ciklusoknak megfelelően választja ki az ébresztés időpontját.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Mostantól pedig a Beddit által gyűjtött adatokat a felhasználók szinkronizálhatják az Apple Health alkalmazásával, úgy mint az alvásanalitikát, szívritmus- és légzésfigyelő adatokat. A felhasználók úgy is dönthetnek, hogy megengedik további adatok tárolását is egészségügyi alkalmazásnak, köztük a nemet, születési dátumot, magasságot és a súlyt, amelyekkel pontosabban kiszámíthatóak az alvást befolyásoló tényezők.

Ahogy lenni szokott, az Apple ezúttal sem közölt adatokat a felvásárlás körülményeiről és az értékéről. Egyelőre a jelek szerint a Beddit megtartja a márkát, illetve a felhasználókat, akik a Health-szinkronizálási lehetőségen kívül nem tapasztalhatnak mást - de mint azt a TechCrunch is kiemeli, az Apple-re nem jellemző, hogy a felvásárolt cégeket önállóan sokáig hagyja tovább működni. Valószínűleg az Apple-nek kevésbé a márkára vagy a vásárlók megszerzésére van szüksége, hanem az alvásfigyelési módszereket szeretné megtanulni a cég erre specializálódott fejlesztőitől, és az analitikát finomítani más rendszereiben, például az Apple HealthKiten keresztül. A Bloomberg értesülései szerint a cég az Apple Watch-ra is tervez natív alváskövetőt beépíteni, mivel jelenleg csak más cégek alkalmazásait lehet rá letölteni, így ehhez is hasznos lehet a Beddit tapasztalata.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.