Szerző: Hlács Ferenc

2019. szeptember 3. 15:15

A Nokia és a piacvezető gyártók figyelnek csak az Android frissítésekre

A HMD Global szárnyai alatt megjelenő Nokia telefonok részesülnek legnagyobb arányban az új Android rendszerekből, de a piacvezető gyártók is igyekeznek tartani a lépést - a kis cégeknél ugyanakkor bőven hagy maga után kívánnivalót a frissítések gyakorisága.

Az androidos telefonok gyártói között végzett kutatást a Counterpoint Research, amelyben a vállalatokat azok szoftverfrissítési hajlandósága alapján rangsorolta. A listát a Nokia készülékek vezetik, nyomukban a Samsunggal - bár a felmérés alapján a piacvezető gyártók aránylag jól teljesítenek a frissítések kiküldésében, a piac nagy része, főként az olcsóbb készülékekre fókuszáló vállalatok már jóval kisebb hangsúlyt fektetnek a rendszerek naprakészen tartására.

A HMD Global által gyártott Nokia telefonok vezető pozíciója nem mondható meglepőnek, hiszen a cég termékei Android One plecsnivel kerülnek piacra, azaz a Google által közvetlenül felügyelt, vanilla Android élményt kínálnak, a cégnek nincs dolga egyedi felhasználói felületek fejlesztésével. Ez meg is látszik a frissítési tempón, a cég 2018 harmadik negyedéve és az idei második negyedév között értékesített telefonjainak 96 százaléka megkapta már a jelenleg elérhető legfrissebb, Android 9 Pie verziót. A maradék 4 százalékon az eggyel korábbi, 8.1-es Oreo kiadás található.

counterpnt
Forrás: Counterpoint

A Nokiát a rangsorban a Samsung követi, a vállalat fenti időszakban értékesített eszközeinek 89 százalékán fut Android 9, míg 7 százalékán Android 8.0 - érdekes módon a cég javarészt átugrotta a 8.1-es verziót. A bronzérem a Xiaomit illeti, a kínai gyártónál 84 százalékon áll az Android Pie mutatója, 9 százalékon a 8.1-es és 6 százalékon a 8.0-s Oreo. Szorosan a Xiaomi nyomában ott van a Huawei, amelynek az időszakban értékesített készülékeinek 82 százalékán található meg a legfrissebb Android rendszer. Az ötödik helyen a szintén kínai, BBK Electronics-leány, az OPPO áll, esetében az eszközök 35 százalékán fut Android 9, 51 százalékán 8.1, 6 százalékán pedig Android 8.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A piacvezető gyártók tehát kifejezetten jól teljesítenek a frissítések kiszórásában, az élmezőnyből kiszorult cégek viszont komoly problémákkal küzdenek, az LG-nél például az eszközök alig 16 százalékán van ott az elérhető legfrissebb Android, az Alcatelnél pedig ez az érték mindössze 5 százalék.

A rendszeres, minél tempósabban kiadott szoftverfrissítések azért is jelentenek egyre égetőbb problémát az okostelefon-piacon, mert ahogy arra már több kutatás is rávilágított, a felhasználók egyre hosszabb ideig használnak egy-egy készüléket - azok átlagos élettartama a Counterpoint szerint Kínában, az Egyesült Államokban és Európában már a 30 hónaphoz közelít. A gyártók tehát egyre kevésbé gondolkozhatnak úgy, hogy felhasználóik majd az új modellekkel kapnak frissebb szoftvert, a megfelelő felhasználói élmény, és nem utolsó sorban biztonság érdekében a terméktámogatásra, a frissítések megfelelő kiosztására is kiemelt figyelmet kell fordítaniuk. A hosszabb élettartam persze leginkább a felső kategóriás termékeknél mutatkozik meg, az olcsóbb eszközöket a felhasználók jellemzően gyakrabban cserélik, ez a kutatócég szerint akár mindössze hat hónapos használati időtartamot is jelenthet - ezért is alulmotivált sok gyártó azok frissítésében.

A Counterpoint szerint a felhasználók tájékozottsága, tájékoztatása is hagy kívánnivalót maga után a gyártók részéről a frissítések, különösen a biztonsági javítások fontosságát érintően, így vásárlói oldalról nem nehezedik elég nagy nyomás a cégekre a telefonokkal érkező szoftverek frissen tartásában.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról