Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 30. 11:10

Bő 10 százalékkal kevesebb GPU fogyott a második negyedévben

Számottevően csökkent a PC-khez tervezett különféle GPU-s termékekre mutatkozó igény a második negyedévben.

Jelentősen, 10,4 százalékkal csökkent a PC-khez tervezett GPU-k és az azokat integráltan tartalmazó különféle kliensprocesszorok iránti kereslet az idei második negyedévben, mialatt a PC-piac 3 százalékkal bővült - közli a Jon Peddie Research (JPR). Az elemzőcég adatai szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest 8,93 millió darabbal kevesebb, 76,7 millió termék fogyott. A zsugorodó piacból egyedül az AMD tudott profitálni, amely egyes új processzorainak és videokártyáinak hála 9,8 százalékkal növelte a leszállított darabszámot.

A JPR elemzésének publikus kivonata nem beszél a bő 10 százalékos csökkenés okairól, ám a gyártók korábbi kommunikációja alapján nem annyira nehéz kitalálni, hogy mi állhat a háttérben. Az diszkrét videokártyák piacát vezető Nvidia továbbra is a bányászok eltűnésével magyarázta a gyengébb második negyedéves eladásokat. A tavalyi év hasonló időszakában még tartott a kriptoláz, amely miatt jelentős mennyiségű GeForce kártyát vásároltak fel. Nem sokkal később szinte egyetlen szempillantás alatt szívódtak fel a bányászok, amely miatt sok száz millió dollár összértékű GPU ragadt a raktárakban. Az Nvidia részesedése nem változott a második negyedévben, az 16 százalék körül mozog, amely nagyjából 1 százalékponttal marad el az egy évvel korábbitól.

jpr_q2_19

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A komplett GPU-s piacot továbbra is az Intel vezeti 67 százalékos részesedésével. Bár a vállalat nagyjából két évtizede nem dobott piacra diszkrét grafikus adaptert, a grafikus egységek piacát mégis évek óta utcahosszal vezeti, köszönhetően a legtöbb PC-s processzorában megtalálható integrált grafikus egységeknek. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a JPR szerint csak a PC-k 27 százalékát szállították diszkrét GPU-val, vagyis a konfigurációk 73 százalékában valamilyen integrált megoldás gondoskodik a megjelenítésről. Az Intel egyébként még 2017 őszén jelentette be, hogy visszaszáll a videokártyás versenybe, amivel jó esetben ismét növekedési pályára állhat a részesedése. Az első termékeket 2020-ra ígéri a cég.

Az Intel részesedésének zsugorodása az AMD-nek köszönhető, amely elsősorban a mobil Ryzeneknek hála tudta növelni részesedését. A január elején bejelentett Picasso bár csak egy ráncfelvarrásnak tekinthető, a tervezőcég sikerrel lovagolta meg konkurens ellátási problémáit, melynek hála ma már lényegesen több AMD-s notebook található a piacon. Ezzel együtt az AMD és az Nvidia részesedése hasonló szinten mozog, a JPR szerint most épp az előbbi fél van előrébb nagyjából. Az AMD 17 százalékos részesedése 2,4 százalékpontos növekedést jelent 2018 hasonló időszakához mérten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról