:

Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 28. 12:17

Megszabadult a Bulldozer kísértésétől az AMD

A sikertelen architektúra kukázása után a kapcsolódó per végére is pontot tett az AMD.

A 2015-ben indított eljárás 12,1 millió dollárjába került a chiptervezőnek. Az ügyhöz tömegek csatlakoztak, amelyek így processzoronként szerény, 35 dolláros kártérítést kapnak. A pert indító Tony Dickey szerint az AMD megtévesztette vásárlóit a Bulldozer architektúrára épülő központi egységek specifikációival, mondván, az egyes termékek a gyakorlatban csak a reklámozott magszám felével rendelkeznek.

Az AMD ugyanis úgy tervezte a Bulldozer mikroarchitektúrát, hogy a lehető legtakarékosabban bánjon a szilíciumterülettel, így adott helyre a legtöbb magot tudja integrálni és a legmagasabb szintű párhuzamosságot tudja kínálni, kedvezőbb energiafelhasználás mellett, elvileg. A Bulldozer koncepciójának kidolgozása közben elvégzett elemzések azt mutatták, a teljesítménykritikus alkalmazások többsége 80 százalék feletti arányban hajt végre egészszámos műveleteket, vagyis csak kevesebb mint 20 százalékban történik lebegőpontos számítás vagy egyéb adatmanipuláció - ezért látszott logikusnak a nagy helyigényű lebegőpontos egységek megosztása a magok között a hely és energiatakarékosság érdekében.

bulldozer

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AMD azonban ennél tovább ment: a vállalat mérnökei a processzormagokat kettes csoportokba szervezte, ezek a csoportok pedig megosztoztak a "front-enden" (utasításbetöltés és dekódolás, elágazáskezelés), valamint a már említett módon egyetlen közös lebegőpontos egységet használtak két 128 bites FMAC egységgel (fused multiply accumulate), illetve a 2 megabájtos L2 cache is közös. Egy két magot tartalmazó modul az operációs rendszerek és az alkalmazások felé azonban két teljes értékű magként látszott, az osztott erőforrások a szoftverek felé teljesen transzparensek voltak és az AMD kommunikációja is két magként hivatkozott rájuk.

A Tony Dickey által indított csoportos per az utóbbival vitatkozott, és bár semmilyen hivatalos szabály nem létezik a processzormag, mint egység felépítésére vonatkozóan, a piacon rendhagyónak számító megoldás végül úgy fest, nem állta meg a helyét a bíróságon. Érdekesség, hogy bár a Bulldozer régen eltűnt az AMD süllyesztőjében, az alapkoncepciót tovább vivő Excavatorra épülő termékek egy része elvétve még megtalálható a piacon a Carrizo és Bristol Ridge processzorok formájában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.