Szerző: Habók Lilla

2019. augusztus 22. 09:43

Búcsút int a YouTube direkt üzenetküldője

Valószínűleg nem használhatták a Google mércéje szerint elegen a YouTube Messengert, ezért leállítja a vállalat a szolgáltatást. A közleményre érkező dühös és elkeseredett hozzászólások szerint viszont a videós üzenetküldőnek is volt azért felhasználótábora.

Újabb csevegős szolgáltatás fejlesztését állítja le a Google az elég nagyra nőtt portfóliójából, amelyek közül ezúttal a YouTube Messenger bezárását jelentette be. A rövid tájékoztatás a videós platform támogatói oldalán jelent meg, és először a 9to5Google szúrta ki a hírt. A YouTube natív üzenetküldőjével még szeptember 18-ig lehet üzenetet váltani a felhasználóknak.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A YouTube direkt üzenetküldő megoldása két évvel ezelőtt indult el, hogy a nézők elsősorban mobilon videókat küldhessenek egymásnak a platform kínálatából, de a szolgáltatás egyébként weben is működik. A vállalat nem indokolta különösebben, hogy miért szeretne véget vetni a fejlesztésnek, de valószínűleg azt nem használhatták elég sokan - legalábbis a Google más megoldásaihoz képest. A közlemény szerint a YouTube a jövőben inkább a nyilvános kommunikációra, mint például a hozzászólások, bejegyzések és a sztorik frissítésére szeretne koncentrálni. A cég valószínűleg ennek keretében kezdte tesztelni, hogyan lehetne láthatóbbá tenni mobilon is a videókra érkező hozzászólásokat. 

Bár a YouTube Messenger népszerűségét jelzi, hogy eddig közel 600 sajnálkozó hozzászólás érkezett a bezárás hírére. Úgy tűnik, főleg gyerekek szeretnék megtartani a direkt üzenetküldő szolgáltatást. Érveik szerint okostelefon híján csak így tudtak beszélgetni a barátaikkal, vagy mert a szüleik nem engedik a telefonszámuk kiadásást, esetleg a tiltásuk miatt nem regisztrálhatnak más közösségi média oldalakra.

youtube_messsenger_bezaras

Részlet a panaszos hozzászólásokból

A gyerekek tömeges jelenléte az üzenetküldő szolgáltatásban még azt is felveti, hogy a YouTube esetleg emiatt sem szeretné folytatni a fejlesztést. Az utóbbi időben ugyanis túl sok panasz érkezett az oldalra a gyerekvideósokat zaklató hozzászólások miatt, vagy hogy a vállalat a gyerekeknek is célzott reklámokat mutat - egy friss iparági forrás szerint, ez utóbbi gyakralattal is felhagy a cég a panaszok miatt, és a gyerekeknek szóló videóknál nem mutat majd célzott hirdetéseket.

A YouTube üzenetküldőjét pedig tehát szeptember 18-ig használhatják a gyerekek és a felnőtt felhasználók egyaránt. A határidőt követően már csak a videók alatti megosztás gombbal lehet különböző üzenetküldőkön megosztani egymással a tartalmakat.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról