Szerző: Asztalos Olivér

2019. augusztus 12. 14:00

Egyelőre fellélegezhetnek a dél-koreai félvezetőgyártók

Nem emelkedhetnek tovább a memóriaárak a Japán és Dél-Korea közötti feszült helyzet miatt, legalábbis egyelőre. A gyártáshoz szükséges vegyszerek első szállítmányának exportját bár jóváhagyta Japán, ezzel még nem oldódott meg a két ország közötti konfliktus.

A Japán Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium megadta az engedélyt a dél-koreai félvezetőgyártóknak címzett kritikus fontosságú komponensek exportjához. A jóváhagyás annak fényében hírértékű, hogy július elejétől engedélyhez kötött a félvezetőgyártáshoz szükséges különféle speciális anyagok dél-koreai exportja, köszönhetően a két ország között elmérgesedett viszonynak. Mindez ugyanakkor még korántsem jelenti az ügy végét, jelen állás szerint ugyanis a jövőbeni összes újabb szállítmányhoz külön engedély szükséges, amely bizonytalanságot eredményezhet.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az illetékes minisztérium rendhagyó módon még egy rövid közleményt is kiadott a döntésről. Hiroshige Seko gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter elmondta, hogy a különleges helyzet miatt kommentálták a jóváhagyást. Seko és hivatala szerint ugyanis Dél-Korea erősen túlozva tiltásnak titulálja az új helyzetet. A vizsgálatról nem árult el részleteket a miniszter, mindössze annyi derült ki, hogy a kivitelre jelölt termékek felhasználásának célját vették górcső alá. Hadászati alkalmazást feltételezve ugyanis borítékolhatóan nem történhetett volna meg a kivitel.

asml_twscn

Japán a félvezetőgyártáshoz szükséges speciális anyagok (elsősorban vegyszerek) globális szükségletének mintegy 70-90 százalékát biztosítja. Ebben leginkább az LCD és OLED kijelzőpanelekhez egyaránt szükséges fluorizált polimidek, a chipgyártáshoz (DRAM, NAND, stb.) elengedhetetlen fényérzékeny vegyszerek, valamint a szilícium waferek maratáshoz is használt nagy tisztaságú hidrogén-fluoridok (folysav) tartoznak bele. A félvezetőgyártók rendkívül magas kritériumainak három nagy japán gyártó, a JSR, a Showa Denko (SDK), valamint a Shin-Etsu Chemical termékei képesek megfelelni. Mi sem mutatja jobban a minőség fontosságát, hogy az év elején bő félmilliárd dolláros kárt okozott egy gyengébb minőségű vegyszerszállítmány a TSMC termelésében.

A fennálló helyzet hátterében a Japán és Dél-Korea közötti (újabb) vitás helyzet áll. A két távol-keleti ország ugyanis az elmúlt 74 évben nem tudott minden vitás kérdésben megegyezni a második világháborús kárpótlásokat illetően. Japán már lezártnak hihette a történetet, azonban az egyik bíróság friss ítélete alapján a dél-koreai állampolgárok perbe foghatnak bizonyos japán cégeket második világháborús kényszermunka vádjával. Japán természetesen nem ért egyet a döntés jogosságával, az ugyanis 1965-ben 800 millió dollárt fizetett, valamint 10 éves, alacsony kamatozású kölcsönt biztosított Dél-Koreának a kényszermunkára vitt és katonának besorozott koreaiak kárpótlása után. Japán nemtetszését egy szankcióval fejezte ki, külön engedélyhez kötve a félvezetőgyártáshoz szükséges speciális anyagok dél-koreai exportját. Az engedélyek elbírálásának határideje 3 hónap, az első jóváhagyás azonban bő 4 hét alatt megszületett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról