HWSW

A Nintendo, a Microsoft és a Sony is szigorít a lootbox-irányelvein

A trió elvárja majd a kiadóktól, hogy közöljék a játékosokkal a nyerési esélyeket.

Szorosabbra fogja a lootboxok gyeplőjét a Nintendo, a Microsoft és a Sony, a vállalatok hamarosan megkövetelik majd a játékfejlesztőktől és kiadóktól, hogy közöljék a játékosokkal, az adott játékbeli jutalmak milyen eséllyel eshetnek ki a dobozokból.

A pénzért vásárolható, véletlenszerűen kiosztott játékbeli kiegészítőket tartalmazó lootboxok, vagy nyerődobozok visszatérő problémát jelentenek a játékiparban, azok működését az iparági szereplők mellett már több hatóság is igyekszik kordában tartani. Sokak szerint a megoldás szerencsejátéknak minősül, ami különösen veszélyes a jelentős részben fiatal, kiskorú játékosközösségre nézve. Többek között Hollandia is ezen a véleményen van, [1]a helyi felügyelet tavaly áprilisban mondta ki, hogy több hasonló modellt alkalmazó játék is megsértette a helyi szerencsejáték elleni törvényeket, és bírságot helyezett kilátásba, ha a fejlesztők nem változtatnak címeiken.

lootbill

xA lootboxok témaköre most az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (Federal Trade Commission - FTC) előtt került elő ismét, amely Washingtonban ülésezett az ügyben - a fenti Nintendo-Microsoft-Sony trió is ezen az ülésen jelentette be új intézkedéseit. Eszerint mindhárom vállalat új platform-irányelveket vezet be, amely a fizetős lootboxok esetében elvárja, hogy a fejlesztő egyértelműen közölje a játékosokkal, a megvásárolt nyerődoboz pontosan milyen eséllyel tartalmazza majd a lehetséges jutalmakat. Az intézkedés az új játékokra, illetve a már kiadott címekhez érkező frissítésekre is vonatkozik - de az Ars Technica által is idézett [2]Michael Warnecke az ESA (Entertainment Software Association) vezető tanácsadója szerint több nagy játékkiadó is bejelentette csatlakozását az intézkedéshez, már meglévő játékaik kapcsán is.

Az új platform-irányelvek várhatóan jövő év végére érnek révbe, az ESA szerint már az Activision Blizzard, a Bandai Namco Entertainment, a Bethesda, a Bungie, az Electronic Arts, a Take-Two Interactive, a Ubisoft, a Warner Bros., és a Wizards of the Coast is bejelentette, hogy 2020 végéig a fenti elvárásokhoz igazítja majd játékait. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy a platformokért felelős három nagyvállalat pontosan hol húzza meg a kemény határidőt a lootboxok nyerési esélyeinek közlésére, illetve hogy milyen retorziókat von maga után, ha valamely cég nem alkalmazkodik az új iránymutatáshoz. Az ESA közleménye szerint több kiadó "fontolgatja" a lootbox-esélyek közzétételét - vagyis egyelőre nem egyértelmű, mennyire kötelező jellegűek a platformszolgáltatók újonnan kijelölt irányelvei, mindenesetre a pontos elvárásokon a cégek, illetve az ESA jelenleg is dolgoznak.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/58725/hollandia-netherlands-gaming-authority-jatek-loot-box.html
[2] https://arstechnica.com/gaming/2019/08/console-makers-will-require-disclosure-of-loot-box-odds/
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60675/microsoft-nintendo-sony-lootbox-ftc-esa.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. augusztus 09. 09:30
Rovat: eco@tech