Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ismerős navigációval érkezik a Samsung Galaxy Watch Active 2

Hlács Ferenc, 2019. augusztus 06. 10:45

Visszatér a közkedvelt, forgatható kijelzőkeret - vagy legalábbis valami hasonló. Az óra a szériához hűen komoly hangsúlyt fektet a fitneszfunkciókra is, amit EKG szenzorral nyomatékosít.

Egy-két nap és megérkezik a Samsung Galaxy Note széria idei generációja, a gyártó azonban az csúcstelefon bemutatkozását megelőző napokra is betárazott új készülékekből: nemrég a Galaxy Tab S6 táblagépről rántotta le a leplet, most pedig legfrissebb okosóráját, a Galaxy Watch Active 2-t jelentette be. A két méretben érkező készülék LTE-képes verziót is kap, és a széria egyik közkedvelt, ám korábban kivezetett funkcióját is - majdnem - visszahozza. Az okosóra nevéhez hűen a fitneszfunkciókra helyezi a hangsúlyt, ugyanakkor minden más, a termékkategóriában manapság kötelező képességet is megkap.

Szimulált tekergetés

A Galaxy Watch Active 2 kétféle kivitelben, 44 és 40 milliméteres átmérővel lesz elérhető, ezen belül pedig a vásárlók alumínium és rozsdamentes acél készülékházak közül választhatnak. Előbbihez egy 20 milliméteres szilikon, utóbbihoz hasonló méretű bőr óraszíj párosul, ezek természetesen igény szerint cserélhetők.

galaxywatchacitve201

A Samsung okosóráinak egyik közkedvelt megoldása volt a funkciók közötti navigációra szolgáló, forgatható kijelzőkeret. A kerek panelt övező, forgatható gyűrűt azonban a cég az utóbbi modelleknél kivezette, annak ellenére, hogy az jó eséllyel pályázott az okosórák kezelésének legkényelmesebb megoldásának címére. A gyűrű tekergetése közben a felhasználó ujja ugyanis nem takarta ki a kijelzőt, illetve annak működése is sokkal inkább adta magát, mint az oldalt elhelyezett gomboké vagy akár az Apple okosóráiról ismert, "korona" tekerőgombé.

A legújabb Galaxy Watch-csal azonban a gyűrű visszatér, noha nem eredeti formájában: a kijelző kerete az új modellben érintésérzékeny, azon körkörösen végigsimítva navigálhatunk az órán, a műveletet pedig rezgőmotoros visszajelzés kíséri. Noha első blikkre még ez a megoldás is visszalépésnek tűnik a ténylegesen eltekerhető kijelzőkerethez képest, a tényleges felhasználói élmény felett majd csak az eszköz kipróbálása után lesz érdemes ítéletet mondani. Jó eséllyel a gyártó azért döntött az eredeti gyűrű kivezetése, illetve az új kialakítás mellett, hogy minimalizálja a meghibásodások kockázatát növelő mozgó alkatrészek számát, illetve jó eséllyel a forgatásról gondoskodó mechanika a gyártási költségeket is számottevően emelte. Mindenesetre úgy tűnik, a cég azért igyekszik hallgatni a felhasználói visszajelzésekre, és a közkedvelt navigációs megoldást legalább valamilyen formában visszahozni.

Az EKG-ra sem kell tovább várni

Ami a készülék specifikációit illeti, a panel mindkét méretnél Super AMOLED, 360x360 pixel felbontással. Az Galaxy Watch Acitve 2-ben egy Exynos 9110 processzor dolgozik, két darab, 1,15 gigahertzes Cortex-A53 maggal, 4 gigabájt belső tárhely és 1,5 gigabájt RAM társaságában. Az órából LTE-képes verzió is elérhető lesz, amelyről hívások fogadhatók és indíthatók is. A kisebb kiadásban egy 247 mAh, a nagyobb kijelzője mögött egy 340 mAh kapacitású akkut találunk. Mindezt a gyártó egy IP68 besorolású házba csomagolta, azaz az óra víz alatt, 1-3 méter között fél órán keresztül folyamatosan használható, tehát akár úszni is magunkkal vihetjük.

galaxywatchactive202

A fitneszfunkciók, ahogy fentebb is szó volt róla, kiemelt szerepet kapnak, az optikai pulzusmérő már nyolc LED-et használ a pontosabb és gyorsabb mérésekhez - fontosabb azonban, hogy az óra EKG szenzort is kapott, a még precízebb eredményekhez. Szoftveroldalon a Samsung viselhető eszközeiről jól ismert Tizent találjuk, One UI felülettel, és automatikus mozgásfelismeréssel. Az óra hétféle edzésformát képes magától felismerni, manuálisan pedig 39 opció közül lehet válogatni - és természetesen a Samsung Health egészség- és fitneszapp is ott van az eszközön. Mindezeken túl a készülék alvás- és stresszkövetési funkciókkal is kiegészül.

A frissen bejelentett okosóra idén ősszel kerül a boltokba, Magyarországon szeptember 20-tól lesz megvásárolható, míg a nagyobb változat bruttó 125 ezer forintos árcédulát kap. Acél ház esetében az ár 125 és 135 ezer forint környékén alakul.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.