Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 26. 09:12

Kibővítette AMD-re épülő szolgáltatásinak elérhetőségét az AWS

Több régióval bővítette AMD Epyc processzorokon futó virtuális gépeinek felhős kínálatát az AWS.

A lépés értelmében M5a és R5a instance-ek már Európában is elérhetőek a Párizsban található adatközpontnak hála. Ezzel párhuzamosan az M5ad, R5ad, valamint a T3a elérhetősége is több régióval bővült mind az AMD, mind pedig a felhasználók örömére. Utóbbiaknak elsősorban a kedvezőbb ár miatt lehet igazán vonzó az AMD-s alternatíva, az instance-ek ára ugyanis egységesen 10 százalékkal alacsonyabb, mint a hasonló inteles verzióké, az Amazon pedig kimondottan olyan feladatok alá pozicionálja ezeket, amelyek "nem használják ki a teljes processzoros kapacitást".

A már említett M5a (általános célú) és R5a (memória-optimalizált) összesen négy új régióban vált elérhetővé, az AWS Europe (Párizs) mellet at US West (San Francisco), Canada (Montréal), valamint az AWS GovCloud (US) adatközpontba telepítette a szükséges 2,5 GHz-es AMD Epyc 7000-es sorozatú processzorokat az Amazon. Az üzleti kritikus felhasználáshoz, valamint web- és alkalmazásszerverekhez is ideális M5ad és R5ad az Asia Pacific (Sydney), Canada (Montréal) and AWS GovCloud (US-West) régiókba érkezett meg. Végül, de nem utolsó sorban a T3a elérhetősége is bővült öt régióval: Asia Pacific (Szöul, Sydney, Tokió), Europe (Párizs, London, Frankfurt), US West (San Francisco), Canada (Montréal) and AWS GovCloud (US). Ezek megkülönböztető jegye a rugalmas CPU teljesítmény, terhelési csúcsok alatt ideiglenesen megnövelhető az instance sebessége.

amd_aws

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az árazás mellett az egyetlen lényeges különbség az inteles verziókhoz képest, hogy az AMD-s gépek valamivel alacsonyabb maximális sávszélességet kínálnak az EBS tárolószolgáltatás felé (3,5 gigabit helyett csak 2,1 gigabitet), a hálózati hozzáférés, a memória és a magok (vCPU) száma azonos. Fontos kihangsúlyozni, hogy instance-ek még az AMD által két éve bemutatott első generációs Epyc processzorokra épülnek. A második generációt valamikor a következő néhány hétben mutathatja be a chiptervező, arról azonban egyelőre nincs konkrét információ, hogy az Amazon indít-e majd erre építve felhős szolgáltatást, és ha igen, mikor.

Az Epyc szerverprocesszorok versenyképességét a nagy felhőszolgáltatók érdeklődése mellett az USA szuperszámítógépes tervei is alátámasztják. Pár hónapja látott napvilágot, hogy az AMD jövőbeni processzoraira és GPU-s gyorsítóira épül az USA eddigi legnagyobb kapacitású szuperszámítógépe, a Frontier. A rendszert a chiptervező és a szuperszámítógépekre specializálódott Cray közösen rakja össze az amerikai "energiaügyi" (valójában inkább atomügyi) minisztérium (Department of Energy, DoE) Oak Ridge National Laboratory intézményének részére. Jelen állás szerint 2021-es átadásakor a Frontier lehet az USA, illetve akár a világ leggyorsabb rendszere, a 1,5 exaflopsos számítási kapacitás ugyanis 50 százalékkal múlhatja felül az ugyancsak 2021-re datált, de Intel processzorokra és GPU-kra épülő Aurorát.

a címlapról