Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Egymilliárd dolláros együttműködést köt a Microsoft és az OpenAI

Hlács Ferenc, 2019. július 23. 14:00

Célkeresztben az új AI technológiák és akár az általános mesterséges intelligencia - Azure alapokon.

Exkluzív együttműködésre lép a Microsoft és az OpenAI - amit a redmondi óriás tekintélyes, egymilliárd dolláros befektetéssel pecsétel meg. A partnerség keretében a páros egy AI platfrom létrehozását tűzte ki célul, amelyre az OpenAI új AI technológiákat épít majd, illetve olyan ambiciózus projektek, mint az általános mesterséges intelligencia fejlesztését is segíti. Persze a Microsoft is profitál az együttműködésből, amellyel az Azure funkciópalettáját bővíti majd.

A "több éves" együttműködés a vállalat közleménye szerint három fő területet takar. Elsőként, a két fél együtt dogozik majd az új Azure AI szuperszámítógépes megoldásokon, beleértve a Microsoft szuperszámítógépes technológiáira építő hardveres eszközöket is. A partnerség második pillére, hogy az OpenAI Azure-ra portolja szolgáltatásait, amelyen új AI technológiákat hoz létre, és az említett általános AI (Artificial General Intelligence - AGI) fejlesztésén is dolgozik - illetve a fentiek mellett a megállapodás értelmében a Microsoft lesz az OpenAI preferált partnere az új AI technológiák piacra vitelében.

msopenai

A Microsoft siet hangsúlyozni, hogy új partnerével csakis biztonságos, etikus keretek között végzik majd a fejlesztéseket, ami egy AGI esetében különösen fontos - noha az AI "Szent Gráljaként" is emlegetett általános mesterséges intelligencia megjelenésére még jó eséllyel egy ideig várni kell. Az AGI, a jelenleg alkalmazott AI megoldásokkal szemben nem csak egy-egy célra lesz bevethető, hanem az emberhez hasonlóan szinte bármilyen feladatot képes lesz megtanulni, emberi szinten - vagy épp sokkal jobban.

Az OpenAI társalapítója és műszaki igazgatója Greg Brockman a TechCrunch-nak nyilatkozva elárulta, egy készpénzes befektetésről van szó, amely az OpenAI LP-t célozza - utóbbi nonprofit OpenAI for-profit leányvállalata. Ez némileg árnyalja az üzletet, illetve arra is választ adhat, hogyan köthet a cég exkluzív megállapodást az alapítása óta a nyílt kollaborációt ösztönző szervezettel. Az OpenAI egyébként 2015-ben indult, alapítói és kezdeti befektetői között pedig mások mellett Elon Musk és Peter Thiel is ott van.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.