Szerző: Hlács Ferenc

2019. július 23. 14:00

Egymilliárd dolláros együttműködést köt a Microsoft és az OpenAI

Célkeresztben az új AI technológiák és akár az általános mesterséges intelligencia - Azure alapokon.

Exkluzív együttműködésre lép a Microsoft és az OpenAI - amit a redmondi óriás tekintélyes, egymilliárd dolláros befektetéssel pecsétel meg. A partnerség keretében a páros egy AI platfrom létrehozását tűzte ki célul, amelyre az OpenAI új AI technológiákat épít majd, illetve olyan ambiciózus projektek, mint az általános mesterséges intelligencia fejlesztését is segíti. Persze a Microsoft is profitál az együttműködésből, amellyel az Azure funkciópalettáját bővíti majd.

A "több éves" együttműködés a vállalat közleménye szerint három fő területet takar. Elsőként, a két fél együtt dogozik majd az új Azure AI szuperszámítógépes megoldásokon, beleértve a Microsoft szuperszámítógépes technológiáira építő hardveres eszközöket is. A partnerség második pillére, hogy az OpenAI Azure-ra portolja szolgáltatásait, amelyen új AI technológiákat hoz létre, és az említett általános AI (Artificial General Intelligence - AGI) fejlesztésén is dolgozik - illetve a fentiek mellett a megállapodás értelmében a Microsoft lesz az OpenAI preferált partnere az új AI technológiák piacra vitelében.

msopenai

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Microsoft siet hangsúlyozni, hogy új partnerével csakis biztonságos, etikus keretek között végzik majd a fejlesztéseket, ami egy AGI esetében különösen fontos - noha az AI "Szent Gráljaként" is emlegetett általános mesterséges intelligencia megjelenésére még jó eséllyel egy ideig várni kell. Az AGI, a jelenleg alkalmazott AI megoldásokkal szemben nem csak egy-egy célra lesz bevethető, hanem az emberhez hasonlóan szinte bármilyen feladatot képes lesz megtanulni, emberi szinten - vagy épp sokkal jobban.

Az OpenAI társalapítója és műszaki igazgatója Greg Brockman a TechCrunch-nak nyilatkozva elárulta, egy készpénzes befektetésről van szó, amely az OpenAI LP-t célozza - utóbbi nonprofit OpenAI for-profit leányvállalata. Ez némileg árnyalja az üzletet, illetve arra is választ adhat, hogyan köthet a cég exkluzív megállapodást az alapítása óta a nyílt kollaborációt ösztönző szervezettel. Az OpenAI egyébként 2015-ben indult, alapítói és kezdeti befektetői között pedig mások mellett Elon Musk és Peter Thiel is ott van.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról