Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 22. 09:28

Kiterjeszti adatközpontos együttműködését az Intel és az SAP

Nem felejtő, Intel Optane DC modulokra helyezi át in-memory adatbázisát az SAP, amely bizonyos esetekben jelentős gyorsulást hozhat.

Egy több évre szóló partneri együttműködést jelentett be az Intel és az SAP. Az adatközpontokra fókuszáló megállapodás keretén belül a chipgyártó legújabb fejlesztésire ültetik át az SAP nagyvállalati alkalmazásait, többek között a HANA-t. Hardver szempontjából ez a közelmúltban bemutatott második generációs Intel Xeon Scalable platformot, illetve Intel Optane DC nem felejtő memóriát jelenti, mely utóbbi remekül illik a különféle az in-memory adatbázisok alá.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Intel tehát megszokott módon leszállítja a legújabb vasat, amihez az SAP optimalizálja nagyvállalati alkalmazásportfólióját. A német vállalat az S/4HANA-t hozta fel példaként, mely egy a HANA in-memory adatbázisra optimalizált ERP rendszer. Az SAP belső mérése szerint az Intel új platformjával egy 6 terabájtos instance visszaállítása 50 helyett mindössze 4 perc alatt megtörténhet, elsősorban a Optane DC memóriamoduloknak hála.

opaten_dc_modes

A 3D XPoint technológiára épülő, nem felejtő (vagy nem volatilis) modulok 128, 256, illetve akár 512 gigabájtos kapacitással kerültek piacra néhány hónapja. A DDR4 (pontosabban a DDR4-T) szabványnak megfelelő kialakítású memóriák sztenderd DDR4-es (DRAM) modulokkal keverhetőek a szerverekben. A két típusú memóriát mixelve egészen nagy, kétfoglalatú rendszer esetében akár 6 terabájtos tárkapacitást (CPU-nként maximum 6 modul támogatott) is el lehet érni, valamivel lassabb tempóért cserébe. A kapacitás mellett az Optane DC modulok másik előnye, hogy azokkal már a memória-alrendszer szintjén jöhet létre tároló rétegzés. Egy esetleges áramkimaradás vagy más hiba esetén a memória teljes tartalma sértetlenül megmaradhat a nem felejtő 3D XPoint technológiának hála.

Az Intel ehhez két módot készített: Memory Mode és App Direct. A Memory Mode-dal a DRAM és 3D XPoint házasításából létrejött tárterületet transzparens módon, közvetlenül címzéssel kezeli az operációs rendszer és az azon futó szoftverek. A másik, App Direct már feltételezi, hogy a szoftvert felkészítették az Optane DC modulokra, amelyek kapacitását így direkt módon, kvázi RAM diskként lehet kihasználni. A nem felejtő működés miatt a szoftverek bátrabban nyúlhatnak a rendszermemóriához, a folyamatos, gyors elérést igénylő, de kritikus fontosságú adatok is kockázat nélkül tárolhatóak a modulokban, miközben a gyorsabb elérésből nem, vagy csak minimálisan profitáló adatok maradhatnak alsóbb rétegekben, SSD-ken vagy akár HDD-ken. Az SAP arról egyelőre nem beszélt, hogy melyik módot alkalmazza, ám az optimalizáció vélhetően az utóbbi, tehát az App Direct módot jelenti, amely pont passzol a HANA-hoz hasonló in-memory adatbázisokhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról