Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 17. 08:58

Az Asust hidegen hagyja az AMD korlátozása

Szembe megy az AMD akaratával az Asus, amely a chiptervező partner június eleji nyilatkozata ellenére közel 20 korábbi AM4-es alaplapjánál engedélyezi a PCIe Gen4 módot.

Teljes értékű támogatást ugyan "csak" tíz B450-es modell kapott, a kompatibilitásból összesen tizenkilenc modell részesülhet valamilyen módon. Az Asus lépése annak tükrében meglepő, hogy június elején az AMD egyértelműen kijelentette, a megbízhatóságot szem előtt tartva elvágja a korábban piacra került AM4-es alaplapok PCI Express 4.0 támogatását. A piacvezető alaplapgyártót azonban látszólag nem hatotta meg felívelőben lévő partnere szándéka, amely később még akár kellemetlen helyzetet is szülhet.

Az Asus tehát összesen hat darab korábban megjelent X470-es és tizenhárom B450-es modellnél engedélyezte a PCIe Gen4 módot valamilyen formában. Az elsősorban videokártyáknak fenntartott x16-os és az NVMe SSD-knek dedikált M.2 slot összesen tíz darab B450-es chipsettel szerelt modellnél működhet párhuzamosan Gen4 módban. Mindez annak tükrében érdekes, hogy a drágább ROG és/vagy X470-es típusok közül egyik sem képes a mutatványra, vélhetően a nyomtatott áramkörben futó huzalozás és/vagy a különféle komponensek kritikus paraméterei miatt. A mindössze négy sávval dolgozó M.2-nél látszólag egyszerűbb volt az Asus dolga, a TUF X470-Plus Gaming modellen kívül ugyanis az összes többi alaplap foglalata működhet a PCI Express 4.0-s szabványnak megfelelően.

asus400_g4

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Túl nagy érvágást azonban nem jelent az x16-os slot esetleges inkompatibilitása, ahogy ugyanis a tesztekből kiderült, még a Radeon 5700 XT-nek sem hiányzik a Gen4 mód, a CPU és a GPU között jellemzően nincs szűk keresztmetszet, legalábbis játékok alatt. Az Gen4 támogatású SSD-knél más a helyzet, bár egyelőre ezeknél sem jelent óriási ugrást a busz kétszer nagyobb sávszélessége, csak szekvenciális műveleteknél profitálhat belőle a rendszer, ahogy arra már korábban is volt példa.

Az esetleges gyorsulástól eltekintve érdekes lesz követni az AMD reakcióját, amely a MyDrivers szerint legkevésbé sem örül legnagyobb alaplapgyártó partnere márkanépszerűsítő magánakciójának. Robert Hallock, a chiptervező marketingmenedzsere még másfél hónapja azt nyilatkozta, hogy az alaplapgyártók által biztosított BIOS frissítés önmagában nem jelent garanciát a megbízható támogatáshoz, a Gen4 ugyanis szigorúbb követelményeket támaszt az alaplapok huzalozásánál, amelynek nem minden 400-as chipsettel szerelt termék felel meg. Bár az AMD szeretné, ha egyszerűen megoldható lenne a kompatibilitás kérdése, a jelenlegi helyzetben ez túlságosan nagy kockázatot jelent, a szelektív támogatás pedig csak zűrzavart szülne, így a cégnél úgy láttak legjobbnak, ha egységesen tiltják a lehetőséget. A nyilatkozat ellenére a chiptervezőnek valószínűleg nem esett annyira nehezére meghozni a döntést, ily módon ugyanis az újabb és drágább, X570-es lapkakészlettel szerelt termékek felé terelhetőek a vásárlók. Ezzel az AMD több chipsetet, a gyártópartnerek pedig több alaplapot értékesíthetek, tehát a potenciális támogatástól megfosztott felhasználókon kívül az érintett cégek profitálhatnak a fájdalmasnak beállított lépésből.

Az AMD már korábban közölte, hogy egy későbbi AGESA (AMD Generic Encapsulated System Architecture) verzióban egyszerűen letiltja a Gen4 módot a régebbi chipseteknél. A mikrokódokat is tartalmazó csomag azonban nem készült el a Ryzen 3000-es CPU-k piaci rajtjára, amely kiskaput az Asus mellett a Gigabyte is kihasználta. Ezt követően a felhasználók a későbbi BIOS verziók kihagyásával egyszerűen megtarthatják a kompatibilitást, amennyiben pedig valahogy sikerülne kikényszeríteni a Gen4 módot kínáló frissítések eltávolítását, abból már borítékolhatóan az AMD jönne ki rosszabbul a vásárlóközönség előtt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.