Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 17. 08:58

Az Asust hidegen hagyja az AMD korlátozása

Szembe megy az AMD akaratával az Asus, amely a chiptervező partner június eleji nyilatkozata ellenére közel 20 korábbi AM4-es alaplapjánál engedélyezi a PCIe Gen4 módot.

Teljes értékű támogatást ugyan "csak" tíz B450-es modell kapott, a kompatibilitásból összesen tizenkilenc modell részesülhet valamilyen módon. Az Asus lépése annak tükrében meglepő, hogy június elején az AMD egyértelműen kijelentette, a megbízhatóságot szem előtt tartva elvágja a korábban piacra került AM4-es alaplapok PCI Express 4.0 támogatását. A piacvezető alaplapgyártót azonban látszólag nem hatotta meg felívelőben lévő partnere szándéka, amely később még akár kellemetlen helyzetet is szülhet.

Az Asus tehát összesen hat darab korábban megjelent X470-es és tizenhárom B450-es modellnél engedélyezte a PCIe Gen4 módot valamilyen formában. Az elsősorban videokártyáknak fenntartott x16-os és az NVMe SSD-knek dedikált M.2 slot összesen tíz darab B450-es chipsettel szerelt modellnél működhet párhuzamosan Gen4 módban. Mindez annak tükrében érdekes, hogy a drágább ROG és/vagy X470-es típusok közül egyik sem képes a mutatványra, vélhetően a nyomtatott áramkörben futó huzalozás és/vagy a különféle komponensek kritikus paraméterei miatt. A mindössze négy sávval dolgozó M.2-nél látszólag egyszerűbb volt az Asus dolga, a TUF X470-Plus Gaming modellen kívül ugyanis az összes többi alaplap foglalata működhet a PCI Express 4.0-s szabványnak megfelelően.

asus400_g4

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x)

Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Internetre kötött közművek: elsőre jó ötletnek tűnt (x) Gyere el Ipar 4.0-val és annak IT-biztonsági aspektusaival foglalkozó foglalkozó meetupunkra.

Túl nagy érvágást azonban nem jelent az x16-os slot esetleges inkompatibilitása, ahogy ugyanis a tesztekből kiderült, még a Radeon 5700 XT-nek sem hiányzik a Gen4 mód, a CPU és a GPU között jellemzően nincs szűk keresztmetszet, legalábbis játékok alatt. Az Gen4 támogatású SSD-knél más a helyzet, bár egyelőre ezeknél sem jelent óriási ugrást a busz kétszer nagyobb sávszélessége, csak szekvenciális műveleteknél profitálhat belőle a rendszer, ahogy arra már korábban is volt példa.

Az esetleges gyorsulástól eltekintve érdekes lesz követni az AMD reakcióját, amely a MyDrivers szerint legkevésbé sem örül legnagyobb alaplapgyártó partnere márkanépszerűsítő magánakciójának. Robert Hallock, a chiptervező marketingmenedzsere még másfél hónapja azt nyilatkozta, hogy az alaplapgyártók által biztosított BIOS frissítés önmagában nem jelent garanciát a megbízható támogatáshoz, a Gen4 ugyanis szigorúbb követelményeket támaszt az alaplapok huzalozásánál, amelynek nem minden 400-as chipsettel szerelt termék felel meg. Bár az AMD szeretné, ha egyszerűen megoldható lenne a kompatibilitás kérdése, a jelenlegi helyzetben ez túlságosan nagy kockázatot jelent, a szelektív támogatás pedig csak zűrzavart szülne, így a cégnél úgy láttak legjobbnak, ha egységesen tiltják a lehetőséget. A nyilatkozat ellenére a chiptervezőnek valószínűleg nem esett annyira nehezére meghozni a döntést, ily módon ugyanis az újabb és drágább, X570-es lapkakészlettel szerelt termékek felé terelhetőek a vásárlók. Ezzel az AMD több chipsetet, a gyártópartnerek pedig több alaplapot értékesíthetek, tehát a potenciális támogatástól megfosztott felhasználókon kívül az érintett cégek profitálhatnak a fájdalmasnak beállított lépésből.

Az AMD már korábban közölte, hogy egy későbbi AGESA (AMD Generic Encapsulated System Architecture) verzióban egyszerűen letiltja a Gen4 módot a régebbi chipseteknél. A mikrokódokat is tartalmazó csomag azonban nem készült el a Ryzen 3000-es CPU-k piaci rajtjára, amely kiskaput az Asus mellett a Gigabyte is kihasználta. Ezt követően a felhasználók a későbbi BIOS verziók kihagyásával egyszerűen megtarthatják a kompatibilitást, amennyiben pedig valahogy sikerülne kikényszeríteni a Gen4 módot kínáló frissítések eltávolítását, abból már borítékolhatóan az AMD jönne ki rosszabbul a vásárlóközönség előtt.

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.

a címlapról

Hirdetés

AWS és microservice meetupokkal kezdjük az őszt!

2021. szeptember 19. 10:41

A nyári leállás után, október 5-én és 7-én az Amazon felhőszolgáltatása és a microservicek témája köré épülő meetupokkal indul újra a HWSW free! meetup-sorozat.