Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 16. 09:30

Gyári tuningot kapott a Snapdragon 855

A 855+ jelölésű modell elsősorban grafikus teljesítményben jelenthet előrelépést.

Kisebb ráncfelvarrással gazdagodott a Qualcomm mobilos csúcsprocesszora, a Snapdragon 855. A Snapdragon 855+ mindössze órajelekben tér el az elődtől, a tervezőcég egyetlen mag, illetve a GPU órajelét húzta feljebb, hasonlóan a Snapdragon 850-nél látottakhoz. Ennek megfelelően nem érdemes jelentős előrelépésre számítani, viszont az év második felében piacra kerülő csúcskészülékek java vélhetően már a frissített processzorral érkezik.

A tervezőcég Snapdragon 855 összesen nyolc processzormagja közül csak egynél, a leggyorsabbnak számító Kryo 485 Gold Prime Core-nál eszközölt változást. Kryo 485 Goldból összesen négy darabot pakolt a csúcs Snapdragonba a cég, melyeket viszonylag rendhagyó módon, 1+3-as konfigurációban rendezte el a tervezőcsapat. A magányosan árválkodó Prime Core kapta a fogathajtó szerepet, mely ezzel az egyetlen szálat kihasználó kódok (pl.: JavaScript) gyors végrehajtására hivatott. A Snapdragon 850 esetében a Prime Core 2,84 GHz-es csúcsértékkel rendelkezik, a Qualcomm ezt emelte meg szerény 4,2 százalékkal 2,96 GHz-re, a többi mag értéke nem változott.

855_plus

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A leggyorsabb mag mellett az Adreno 640-es GPU órajeléhez nyúlt hozzá a tervezőcég. A Snapdragon 855 esetében 585 MHz-en tetőzhet a frekvencia, a 855+-nál viszont már 672 MHz-nél van a határ, vagyis 15 százalékkal magasabban. Mindez azonban még nem jelent minden esetben 15 százalékos gyorsulást, a GPU mindenkori órajele ugyanis a többi komponens igényeitől is függ, a komplett lapka ugyanis egyetlen fogyasztási keretből gazdálkodik.

A Snapdragon 855+-ra elsőként az Asus építhet okostelefont. Az elődhöz hasonlóan kifejezetten játékosoknak szánt ROG Phone II a tavaly bemutatott, a gamerek köré felhúzott termékcsalád második tagja. A tajvani vállalat az elérhető legerősebb hardvert igyekszik megfejelni néhány PC-s fejlesztéssel, például az AeroActive Cooler nevű pár centiméteres átmérőjű, zümmögő ventilátorral vagy LED-es díszkivilágítással. A ROG Phone II-höz kapcsolódóan egyelőre csupán a processzor típusát közölte az Asus, így nem tudni, hogy az elődhöz mérten mennyiben változik a formaterv, illetve a képességek listája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról