Szerző: Asztalos Olivér

2019. július 12. 13:31

Mégsem feledkezett meg a belépőszintről a Qualcomm

2015-öt követően frissítette portfóliója legalján húzódó okostelefonos processzorát a tervezőcég.

Több év után nyúlt hozzá abszolút belépőszintű mobilos alkalmazásprocesszorához a Qualcomm. A tervezőcég új, Snapdragon 215-ös központi egységébe a processzormagok mellett a GPU-t, a képfeldolgozót, illetve a vezeték nélküli hálózati kontrollereket is frissítette a cég. Bár mindez számottevő előrelépést jelent a közvetlen előd Snapdragon 212-höz mérten, a teljes kínálatot tekintve továbbra is szerény teljesítményt képvisel a portfólió legalján húzódó termék.

A Snapdragon 215-be ugyanis mindössze négy darab Cortex-A53 fért be, amely bár jelentős, nagyjából 50 százalékos ugrást jelent az előd által alkalmazott már-már aggastyán (32 bites) Cortex-A7-hez viszonyítva, a körülbelül 6 éve piacon lévő ARM fejlesztést már csak elvétve alkalmazza okostelefonokban. A GPU szerepét az Adreno 308 tölti be, amely 28 százalékos előrelépést ígér a Snapdragon 212-ben található Adreno 304-hez képest. A tempó elég lehet az egyszerűbb grafikus felületek meghajtásához, azonban modernebb 3D-s alkalmazások meghajtásához vélhetően már nem alkalmas. A vezérlő egyébként nem képes a Full HD kijelzők kezelésére, a legmagasabb támogatott felbontás 1560x720.

snap_215

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az integrált képfeldolgozó is fejlődött, mely ezzel a korábbi egyetlen 8 megapixeles kamera helyett már egy 13 vagy két darab 8 megapixeles egységet is képes kezelni. A Qualcomm a vezeték nélküli hálózati vezérlőket is frissítette, melynek hála már a 802.11ac és a Bluetooth 4.2 is támogatott lehet, valamint az NFC-s lehetőségek is bővültek. Bár az integrált LTE modem áramköre nem változott, a chip már VoLTE és EVS (Ultra HD Voice) támogatást is kínál.

Ahogy arra a speciifikációk is utalnak, a Snapdragon 215-re a piac legolcsóbb okostelefonjai épülhetnek majd. Bár arról nincs információ, hogy a 28 nanométeres technológiával készülő chipeket mennyiért kínálja majd a Qualcomm, a processzorra alapozó készülékek ára várhatóan megáll majd nettó 100 dollár alatt, vagyis nagyjából 30 000 forint környékén.

a címlapról

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.