HWSW

Bizonyos USB-C kábelekkel nem műküdik az új Raspberry Pi

Tervezési hiba áll a háttérben, a fejlesztők nem tesztelték elég alaposan az eszközt. Többek között a MacBook töltőkkel sem áll jó viszonyban a Raspberry Pi 4.

Tápellátási problémákba futott bele a nemrég megjelent, [1] legújabb Raspberry Pi: az apró, egy áramköri lapra épülő, hobbisták és fejlesztők körében egyaránt népszerű számítógép az USB-C-n keresztüli tápellátás implementációjának hibája miatt bizonyos kábelekkel nem használható. A hibáról először a Liliputing számolt be, [2]később pedig azt az eszköz fejlesztéséért felelős Raspberry Pi Foundation is megerősítette, mondván a lapka későbbi változataiban javítja majd a hibát.

Jelen állás szerint a Raspberry Pi 4-nek a jellemzően felső kategóriás, e-marker chipekkel szerelt USB-C kábelekkel akadnak problémái, amelyek audiokiegészítőként ismerik fel az eszközt, így nem biztosítják számára a szükséges töltési feszültséget. Ilyenek például tipikusan a MacBookokhoz 2016 óta mellékelt USB-C kábelek is, amelyekkel így nem tölthető a legújabb Raspberry Pi.

Mindez egy tervezési hibának, valamint a ZDNetnek megszólaló [3]Benson Leung, a Google Chrome OS csapatának mérnöke szerint a megfelelő tesztelés hiányának tudható be. Ahogy a szakértő fogalmaz, a Raspberry Pi fejlesztői eltértek az USB-C specifikációban megszabott dizájntól a tervezés során, a változtatásokkal vélhetően az áramerősség meghatározását próbálták hatékonyabban megoldani, ami végül a fenti kompatibilitási problémákhoz vezetett. Leung szerint épp a hasonló gondok elkerülése végett minden fejlesztésnél érdemes pontosan követni a hivatalos USB-C specifikáció útmutatását.

raspi4mb

Megfelelő teszteléssel ugyanakkor a tervezési hiba is kiszűrhető lett volna - ráadásul annak javítására is bőven lett volna ideje az alapítványnak, hiszen a Raspberry Pi 4 csaknem egy évvel az eredetileg ígért megjelenési dátum előtt érkezett meg. Nagyon úgy tűnik, hogy az ellenőrzések során a mérnökök csak olcsóbb, hagyományos kábelekkel tesztelték a készüléket, teljesen megfeledkezve a prémium ársávban mozgó vezetékekről.

xAz USB-C kábelek piacán évek óta káosz uralkodik, a vezetékek sokasága és azok kompatibilitása között nehéz kiigazodni. A szabványért felelős iparági testület, az USB-IF már a 2016 óta igyekszik rendet tenni a szegmensben, [4]különböző logókkal jelölve, hogy a kábelek milyen kritériumoknak felelnek meg - a legtöbb felhasználó azonban sok esetében így is sötétben tapogatózik a vezetékek kiválasztásakor.

Szerencsére a fiaskó nem jelent megoldhatatlan problémát a felhasználók számára, hiszen az egy viszonylag olcsón megvásárolható vezetékkel orvosolható. Persze ezzel együtt is bosszantó hibáról van szó, amelyet a készülékért felelős alapítvány ígérete szerint a lapka új revízióiban orvosol - noha egyelőre nem világos, hogy ez a jelenleg is elérhető Raspberry Pi 4 javított kiadását, vagy a következő generációt jelenti.

A cikkben hivatkozott linkek:
[1] https://www.hwsw.hu/hirek/60489/raspberry-pi-4-model-b-fejlesztoi-lapka.html
[2] https://liliputing.com/2019/07/lilbits-372-raspberry-pi-4-charging-issues-and-usb-c-confusion.html
[3] https://www.zdnet.com/article/raspberry-pi-4-wont-work-with-some-power-cables-due-to-its-usb-c-design-flaw/
[4] https://www.hwsw.hu/hirek/56029/usb-type-c-univerzalis-tolto-csatlakozo-usb-if.html
A cikk adatai:
//www.hwsw.hu/hirek/60556/raspberry-pi-usb-c-toltes-hiba.html
Író: Hlács Ferenc (feradyr@gmail.com)
Dátum: 2019. július 11. 08:30
Rovat: vállalati it