Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 17. 17:03

Matricákkal tenne rendet a Type-C töltőkáoszban az USB-IF

A szabványozó testület egyértelmű jelöléssel könnyítené a vásárlók dolgát.

Új logókkal próbál rendet tenni az USB Type-C töltők között a szabvány fejlesztését igazgató fórum, az USB-IF. A jelöléssel járó új tanúsítvány biztosítaná, hogy az adott töltő megfelel a szervezet leírásában szereplő összes biztonsági és minőségi kritériumnak, miközben az eszköz pontos teljesítményéről is információt adna.

Bár az USB-IF nem követeli meg a matrica felhelyezését, amennyiben a gyártó úgy dönt, akkor a felhasználó gyors és pontos információt kaphat a töltő maximális teljesítményéről, ami a szabványnak megfelelően 15, 27, 45, 60, illetve 100 watt lehet. A tájékoztatás azért fontos, mert míg egyes eszközök pár wattal is beérik (pl. az okostelefonok), addig mások áramellátásához, illetve töltéséhez lényegesen nagyobb teljesítmény szükséges (pl. egy notebookhoz).

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Amennyiben a töltő nem képes leadni a szükséges teljesítményt, úgy jobb esetben nem történik semmi, viszont a szabványnak nem megfelelő, gyenge minőségű hálózati adapterekkel akár a csatlakoztatott eszköz is károsodhat, szélsőséges esetben pedig tűzveszély sem zárható ki. Előbbire jó példa a Google egyik mérnökének tapasztalta, aki néhány jobbnak hitt Type-C kábel vizsgálata során tette tönkre Chromebookját.

Utóbbi esetek elkerülésében segíthet a minőségre és biztonságra vonatkozó rész, amivel az USB-IF a gyenge, hiányos kivitelezésből fakadó károkat előzné meg. Remélhetőleg a fórum kezdeményezése sikeres lesz, a megfelelő minőségű, egységes feszültséggel és csatlakozóval szerelt USB Type-C töltőkkel ugyanis felszámolható lenne a káosz, a notebookokhoz, okostelefonokhoz, és tabletekhez elég lenne egyetlen töltő, ami a felhasználó kényelmének növelése mellett az elektromos hulladék mennyiségét is csökkenthetné.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról