Szerző: Koi Tamás

2019. június 26. 10:08

Ijesztő fennakadást okozott egy szoftverhiba a KPN-nél

A bajba jutottak számára az egyik legijesztőbb eshetőség, hogy a megszokott csatornákon keresztül nem tudnak segítséget hívni - ezt az állapotot hétfőn négy órán keresztül élhették át azok a hollandok, akik segélyhívást próbáltak indítani.

HIRDETÉS

Vizsgálatot indított a holland kormány, miután az ország segélyhívó-rendszerét üzemeltető KPN hálózatában fellépő üzemzavar miatt csaknem négy órán keresztül nem lehetett vészhívást indítani az országban. Az operátor nyilatkozatában leszögezte, rendkívül sajnálja az esetet, illetve közölte, a kimaradást egy szoftverhiba okozta és nincs szó biztonsági incidensről. Az eddigi jelentések szerint az átmeneti leállás nem veszélyeztetett közvetetten emberéletet, ez azonban csak a szerencsének köszönhető: 2012-ben egy hasonló kimaradás következtében két emberhez is későn érkezett a segítség.

A holland igazságügyminisztérium keddi parlamenti tájékoztatása szerint a KPN-nél a segélyhívásokat kezelő rendszer mellett mind a három tartalék (backup) alrendszer felmondta a szolgálatot, ami minden országos segélyhívószámot elérhetetlenné tett. A hivatásos szerveknek ilyen helyzetben rövid idő alatt kötelező átállniuk egy vészforgatókönyvre, ami többek közt azzal jár, hogy a szolgálatban lévő rendőröket és tűzoltókat is bevonják a mentőszolgálatok koordinációjába, akik arra kérik a lakosságot, hogy mentő helyett próbáljanak más módon eljutni az ellátás helyszínére, vagyis jellemzően a kórházakba.

holland_mento
Holland esetkocsi úton Amszterdam belvárosában

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A részben KPN által üzemeltetett holland vészhívó- és tájékoztató rendszert az utóbbi időszakban sorozatos hibák sújtják: Az elmúlt időszakban az ügyfelek mobilkészülékeire vész esetén üzeneteket küldő, vadonatúj tájékoztató rendszer többször is meghibásodott, így több esetben nem küldött üzeneteket, amikor kellett volna, illetve előfordult, hogy többször érkezett meg az előfizető mobiljára ugyanazt az üzenet. A legbanálisabb hiba mégsem ez volt, hanem az a baki, amikor a vészüzenetben alternatív segélyhívószámként tüntették fel egy helyi sajtótermék rövid telefonszámát.

A helyi kormányzat az eset részletes kivizsgálását ígéri, illetve máris előrevetítette, hogy ha a KPN nem képes megbízhatóan üzemeltetni a segélyhívó hálózatot, kész másik szolgáltatót megbízni ezzel a feladattal. A cég az üzemzavar másnapján bejelentette, hogy alig egy évvel kinevezése után távozik a KPN éléről Maximo Ibarra vezérigazgató. A hivatalos közlemény szerint a cégvezető távozásának nincs köze a hétfői esethez, annak hátterében "családi okok" állnak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 2. 16:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.