Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 21. 15:38

AMD-s csapás: árat csökkent az Intel

A 2000-es évek közepén látott szinthez közelít az AMD-Intel konkurenciaharc, amely miatt utóbbi fél árleszállításokra kényszerül.

Nagyon régen látott lépéssel próbálja felvenni a versenyt az konkurensével az Intel. A DigiTimes értesülése szerint a chipgyártó 15 százalékos ármérséklést eszközöl egyes asztali processzorainál, hogy azok ár/teljesítmény arányát közelebb hozza a július elején megjelenő asztali Ryzen 3000-es szériáéhoz. Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mely modellek árát viszi lejjebb az Intel, az AMD érkező új termékeit tekintve azonban jó eséllyel a 9000-es sorozat nagy része olcsóbb lesz, várhatóan júliustól.

A 15 százalékos árleszállítás modelltől függően 25-75 dolláros mérséklődést jelenthet, amely a jelenlegi csúcsmodell Core i9-9900K esetében nettó 425 dolláros árcédulát eredményezne. Ez arra utalhat, hogy a 9900K bizonyos esetekben (minden bizonnyal egyszálas tempóban) felülmúlhatja az AMD július 7-én megjelenő Ryzen 7 3800X modelljét. Az ugyancsak nyolcmagos processzor maximális órajele ugyanis 500 megahertzcel alacsonyabb lesz: míg az Intel termékének turbója kereken 5 GHz-ig kúszhat fel, addig a Ryzené 4,5 GHz-en tetőzhet, amely kereken 10 százalékkal alacsonyabb frekvenciát jelenthet. Természetesen az elérhető turbó nagyban függ a processzor különféle üzemi paramétereitől (elsősorban a disszipációtól), illetve az éppen futtatott munkafolyamattól.

ryzen3000_7_9

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Intelnek vélhetően nem csak a mainstream processzorcsalád árazásához kell majd kényszerűen hozzányúlnia. Kiszivárgott teszteredmények szerint ugyanis a szeptemberre ígért tizenhatmagos Ryzen 9 3950X modell az Intel HEDT kínálatának aktuális csúcsát jelentő Core i9-9980XE-t is megelőzi. A chipgyártó tehát várhatóan a csúcskategóriában is lépéskényszerbe kerül, a tizennyolc magos termék ára ugyanis mintegy 2,6-szor magasabb az Ryzen 9 3950X-énél, amit az AMD nettó 750 dollárért tervez piacra dobni az év elején.

A sors fintora, hogy az AMD új asztali processzorcsaládja várhatóan mérsékli majd az Intel gyártási problémáit, jelen állás szerint ugyanis jó eséllyel tovább csökken majd a kereslet az Intel asztali termékei iránt. Ahogy arról még tavaly szeptemberben a HWSW beszámolt, a hirtelen szűkösség vált kapacitás, illetve készlethiány miatt egyes típusok árcédulája 40-60 százalékkal emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.