Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 18. 15:32

Egy időben zsugorodhat és nőhet az iPhone

Bár még meg sem jelentek az idei új iPhone-ok, az ellátási láncokkal foglalkozó piaci elemző, Ming-Chi Kuo már a 2020-es modellekről osztott meg információkat.

A jellemzően jól értesült szakember szerint a jövő évi modellekhez jobban hozzányúl az Apple, ami szabad szemmel is jól látható változásokat eredményez. Kuo szerint ugyanis a jelenlegi 5,8 hüvelykes modell utódját nagyjából 7 százalékkal kisebbre szabja az Apple, melynek képátlója így 5,4 hüvelykre csökken. Eközben a nagyobbik, jelenleg Max megkülönböztetéssel futó nagy iPhone 3 százalékkal, 6,7 hüvelykre nőhet, nagyobbra nyitva a képátló ollóját a kisebbik modellhez képest.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Valamelyest meglepőnek inkább a kisebbik modell zsugorodása tekinthető. Az iPhone X-szel bemutatott, majd a tavaly piacra dobott Xs-sel továbbvitt méret a mai okostelefonos mezőnyben nem nevezhető nagynak. Az Apple azonban a pletykák szerint mégis úgy döntött, hogy kisebbre veszi a képátlót, illetve ezzel együtt vélhetően a komplett készülék méretét. A lépés hátterében részben a könnyebb kezelhetőség állhat, az X/Xs modellek egykezes használata ugyanis adottságoktól függően kényelmetlen lehet. A közel 7 százalékos zsugorodással nagyjából az iPhone 6-8 készülékek méretét kaphatja meg a jövőre érkező kisebbik csúcsmodell (iPhone 8: 138,4 x 67,3 x 7,3 vs. iPhone Xs: 143,6 x 70,9 x 7,7). A kényelem mellett azonban fontosabb lehet az Apple számára, hogy ezzel a jelenlegi 0,7 helyett 1,3 hüvelykre nőne a két csúcskészülék képátlójának különbsége, amivel könnyebben lehetne a drágább Max felé terelni a vásárlókat.

xs_8

Kérdéses, hogy a kisebb képátló mennyire lesz zavaró a jelenlegi iPhone X/Xs tulajdonosok számra. A 7 százalékos, 0,4 hüvelykes zsugorodás borítékolhatóan feltűnő lesz, bár arról nincs információ, hogy az Apple esetleg módosítja-e a 19.5:9-es képarányt, ami szintén az iPhone X-szel jelent meg, akárcsak a korábbinál vékonyabb kávák. A kisebb készülékházhoz egyébként a képernyőt körülvevő sávból is lenne még mit faragni, ami néhány androidos csúcsmodellhez képest viszonylag szélesnek tekinthető. A kisebb képátló és készülékház felveti a kérdést, hogy az Apple-nek sikerül-e majd megtartania az akkumulátor kapacitását. Iparági pletykák szerint a cupertinóiak épp a szeptemberben piacra kerülő új készülékekkel növelik tovább az értéket, ám nem kizárt, hogy egy évvel később már csökkenni fog a kapacitás, amelyre korábban mutatott példát az Apple.

Kuo továbbá megjegyzi, hogy a 2020-as csúcsmodellek már a Qualcomm 5G modemével érkezhetnek. Ez a közelmúltban történt megegyezés után nem meglepő, az ugyanakkor érdekes részlet, hogy a piaci elemző szerint 2022-ben saját modemes fejlesztésére cserélné a mindeddig rendkívül nehezen megkerülhetőnek bizonyult tervezőcég termékeit. Ehhez kapcsolódik, hogy az Apple az évek óta terítéken lévő fejlesztéseket az Intel modemes üzletágának megvásárlásával serkentené, amely egyébként épp a Qualcommal kötött új szerződés miatt került eladósorba. A rádiós egységhez kapcsolódó fejlesztések egy részét azonban már korábban bevetnék a cupertinóiak. Kuo szerint a jövő évben megjelenő 5G-s iPhone-okba az Apple által tervezett rádiós erősítő és RF antenna kerülne, amely az 5G NR (New Radio) mellett mmWave (milliméteres hullámhossz) támogatást is biztosítana.

Addig azonban még legalább három új iPhone kerülhet piacra, a szokásos menetrend szerint valamikor szeptemberben. Az egyelőre csak iPhone XI néven emlegetett két modell változatlan alapdizájn mellett olyan inkrementális fejlesztéseket hozhat, mint a gyorsabb processzor, eggyel több hátlapi optika (triple-camera), 10-20 százalékkal nagyobb akkumulátor, vagy a piacon már ugyancsak megtalálható kétirányú vezeték nélküli töltés.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról