Szerző: Hlács Ferenc

2019. június 17. 14:13

Közkinccsé teszi AI szimulációs platformját a Facebook

Az AI Habitat többek között a fizikai térben való tájékozódást segítheti az új generációs AI asszisztenseknek.

Megnyitja AI szimulációs platformját a Facebook, a közösségi óriás AI Habitat rendszere az olyan termékeknek ágyazna meg, mint a virtuális asszisztensek új generációja, melynek akár a felhasználók otthonaiban is tudnia kell majd navigálni, vagy épp a látássérülteknek szánt megoldások, amelyek az ismeretlen helyeken való tájékozódást segítik.

Nyílt platform és adathalmaz

Az AI Habitat névre keresztelt szimulációs platformot a Facebook AI csapata hozta létre, annak célja pedig hogy a különböző, "megtestesített" AI rendszerek, például a fizikai térben való közlekedésre is szánt robotok betanítását segítse - virtuális környezetben. A megoldással virtuális robotok, fotorealisztikus környezetekben, szobákban mozoghatnak, ami nagyban gyorsíthatja a hasonló területen végzett kutatás-fejlesztést, illetve reprodukálható, szabványos benchmarkokat is biztosít a szegmensben.

A platformmal párhuzamosan a vállalat Replica adathalmazát is megosztja, amely a különböző környezetek "hiperrealisztikus" 3D rekonstrukcióit tartalmazza, mint lakások, üzletek vagy más épületek belterei. A vállalat szerint a Replica a jelenleg elérhető legvalósághűbb modelleket tartalmazza, összesen 18, különböző méretű helyszínről, valósághű textúrákkal, üveg, vagy épp tükröződő felületekkel, valamint a tereptárgyakhoz kapcsolódó megfelelő címkékkel ellátva.

aihabitat

A platformot a cég saját, a fizikai térben való közlekedésre szánt AI rendszereinek hatékonyabb fejlesztésére és tesztelésére hozta létre, amelyhez számos, egyébként különálló kutatási területet hoz egy fedél alá, mint a természetes nyelvfeldolgozás az emberekkel való kommunikációhoz, a gépi látás, illetve a megerősítéses tanulás. A fejlesztések során a vállalatnak komoly nehézséget okozott, hogy nem állt rendelkezésére egy egységes platform, amelyen a különböző kísérletek egyszerűen futtathatók, illetve azok eredményei is jól összevethetők lettek volna más kutatásokéval.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az AI Habitat körvonalai a vállalat egy 2018-ban tartott AI meetupján rajzolódtak ki, amely a fenti problémát járta körbe, és ahol a cég több vezető kutató visszajelzéseit gyűjtötte össze számos terület kapcsán, a különböző teszt- és fejlesztési környezetek szabványosításától a fizikai motorokig. Ezt követően több mint egy év fejlesztés után napvilágot látott a szimulációs platform, amelyet a cég igyekezett a lehető legrugalmasabban kialakítani.

Nagyságrendekkel gyorsulhat a renderelés

A Facebook modulárisan építette fel az AI Habitatot: a platform három fő rétegből áll, amelyek mindegyike igény szerint konfigurálható vagy akár le is cserélhető más komponensekkel, környezetekkel, értékelési protokollokkal vagy betanítási technikákkal. A megoldás első rétege a Habitat-Sim névre keresztelt szimulációs motor, amely a már említett Replcia, illetve más 3D modellkészletekkel is használható, mint a Gibson vagy Matterport3D - a cég pedig folyamatosan bővíti a kompatibilis rendszerek listáját. A szoftverstack második fő rétege a Habitat-API, amely egy magas szintű library, a különböző feladatok definiálására, legyen szó vizuális navigációról vagy épp különböző kérdések megválaszolásáról. A harmadik réteget maga a feladat jelenti, amelyet az adott rendszernek a fejlesztők betanítanak - ebben adhatók meg a specifikus tanítási és értékelési paraméterek is.

A Habitat-Sim ráadásul a vállalat szerint rendkívül tempósan dolgozik, a korábbi megoldásoknál nagyságrendekkel gyorsabban képes renderelni a környezeteket: a benchmark teszteken a Habitat-Sim 10 ezer FPS-es renderelési tempót produkált egy GPU-n, míg ugyanezen más szimulátorok tipikusan 100 FPS környékén teljesítettek. Az AI Habitatot a vállalat a belső használat során már alaposan tesztelte, egyebek mellett egy önjáró navigációs verseny során. A platform már bárki számára szabadon elérhető.

a címlapról