Szerző: Asztalos Olivér

2019. június 12. 13:26

Ellőtte az összes ryzenes puskaporát az AMD

Újabb modellekkel egészítette ki asztali Ryzen processzorkínálatát az AMD, amely ezzel nem csak az idei összes, de a jövő évi puskaporának egy részét is ellőtte.

A chiptervező máris bővítette az alig két hete bemutatott, még piacra sem került 3000-es szériát, amelynek maximális magszámát így tizenhatra emelte. A vállalat ezzel gyakorlatilag már most elérte a koncepció csúcsát, a 7 nanométeres chipletekből álló Matisse processzorok ugyanis legfeljebb tizenhat magig skálázhatóak. Az új, szeptemberben érkező csúcsmodell létjogosultsága erősen megkérdőjelezhető. Az AMD marketing csapata a gamerekre próbálja rásózni a nettó 750 dolláros terméket, a játékprogramok ugyanakkor nyolc maggal (sőt, akár hattal is) is tökéletesen beérik, amely nem teszi vonzóvá a Ryzen 9 3950X-et.

Kemény dió az Intel

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A tervezőcég problémája, hogy bár IPC-ben (egyetlen órajelciklus alatt elvégzett műveletekben) sikerült utolérni az Intelt, a maximális órajelet tekintve továbbra is előnyben van a konkurens. Az Intel ugyanis a 10 nanométer csúszása, illetve az AMD oldaláról az elmúlt években megnőtt nyomás miatt tökélyre fejlesztette 14 nanométeres eljárását. A Kaby Lake-kel bemutatkozott 14+ esetében a tervezők módosították a FinFET tranzisztorok "uszonyainak" profilját, illetve javítottak a csatornák feszítettségén is. A módosítások hatására 12 százalékkal nőtt a tranzisztorok teljesítménye, ami lehetőséget adott az órajelek növelésére úgy, hogy közben a fogyasztási keret (TDP) a korábbi szinten maradhatott.

intel_14_process

Az AMD menetelését látva ezt nem találta elegendőnek az Intel, így az rendhagyó módon még a csíkszélesség enyhe növelésétől sem riadt vissza. A 14/14+-hoz képest ugyanis kereken 20 százalékkal ugrott meg a gate pitch értéke, amely utat nyitott a még magasabb órajelek előtt. A nagyjából 3-4 évet felölelő fejlesztéseknek hála az eredeti, 2014-ben bemutatott 14 nanométerhez képest a teljesítmény összesen 26 százalékkal nőtt (változatlan disszipációt tekintve), a maximálisan elérhető órajelek képzeletbeli trónjára emelve az Intel 14++ gyártástechnológiáját. Mindez ugyanakkor kétélű fegyver, az Intel saját korábbi prognózisa szerint ugyanis a pár hete bejelentett 10 nanométer első iterációjának teljesítménye messze elmarad 14++-étól. A vállalat egy korábbi grafikonja alapján ráadásul még a 10+ sem fogja hozni a kiforrott 14 nanométer utolsó variánsának órajeleit, amely kézenfekvő magyarázat lehet arra, hogy miért nem várható 2021 előtt 10 nanométeres Intel asztali processzor.

intc_14_10

A 14++-hoz hasonló tranzisztorteljesítményre képes, az AMD számára jelenleg elérhető gyártástechnológia híján a tervezőcég továbbra sem tudja minden esetben produkálni az Intel egyszálas teljesítményét. Miközben a chipgyártó már bejelentette az összes magra 5 GHz-es turbót kínáló Core i9-9900KS-t, addig az AMD láthatóan vért izzad, hogy megközelítse a hőn áhított lélektani határt. A tegnap bemutatott Ryzen 9 3950X-szel 4,7 GHz-re tudta emelni a boost órajelét az AMD, amelyhez a szeptemberi rajt alapján vélhetően nagyon alaposan le kell majd válogatni a TSMC-vel gyártatott 7 nanométeres CPU-chipleteket. Jelen állás szerint tehát az 5 GHz elérhetetlennek tűnik az AMD számára, változást pedig csak egy újabb gyártástechnológia hozhat, legkorábban valamikor jövőre. A tervezőcég vélhetően ezért lőtte el idő előtt a tizenhatmagos opciót, így próbálva kompenzálni az Intel órajelbeli előnyét, illetve differenciálni saját termékét, némi izzadságszag mellett.

amd_3950x

Az AMD kissé elhamarkodottnak tűnő lépésének létjogosultságát a HEDT platform aktuális processzorkínálata is megkérdőjelezi. A Ryzen 9 3950X nyers teljesítményben garantáltan verni fogja a 150 dollárral drágább Threadripper 2950X-et, kannibalizálva a tervezőcég csúcskategóriás kínálatát. A Threadrippernél előnyt jelent a négycsatornás vezérlőnek köszönhető közel kétszer nagyobb memória-sávszélesség, ám ettől és a több PCI Express sávtól eltekintve minden az olcsóbb Ryzen 9 mellett szól. Az egyelőre talány, hogy az AMD-nek sikerül-e rásóznia a játékosokra a jelenleg leginkább csak egy presztízstermék tekinthető tizenhatmagos 3950X-et, az viszont borítékolható, hogy a cég ezzel a húzással jó néhány évre előtte a magszám további növelésének lehetőségét.

Integrált grafikával is

A sokmagos CPU-k mellett az integrált grafikával szerelt kínálatot is frissítette az AMD. A tervezőcég itt nem vitte túlzásba a fejlesztést, mindössze a januárban már bemutatott Picasso lapkát ültette át asztali környezetbe. A fejlesztések gyakorlatilag kimerülnek a Zen+ magokban és a 12 nanométeres gyártástechnológiában, mely utóbbinak hála pár százalékkal nőtt a processzorok órajele. A Ryzen 5 3400G és Ryzen 3 3200G alapórajele 100, turbója pedig 300 MHz-zel gyarapodott, az integrált GPU órajele pedig 150 MHz-zel emelkedett. A processzorok továbbra is DDR4-2933 memóriát támogatnak, TDP-jük pedig egységesen 65 watt.

amd_ryz3000_igp

Az AMD továbbá kiemelte, hogy a két új processzor már 4K felbontású tartalmak mellett is támogatja a protected video streaminget (DRM). Ezen felül a Ryzen 5 3400G-hez nagyobb hűtő és jobb hővezetést biztosító forrasztott kupak jár. Bár a termékek technológiai szempontból egyértelmű lemaradásban vannak a Matisse kódnevű modellekhez képest, ezt a hátrány kedvező árazással igyekszik kompenzálni az AMD: a Ryzen 5 3400G ára 10 dollárral csökkent a közvetlen előd Ryzen 5 2400G-éhoz képest, a Ryzen 3 3200G esetében pedig maradt a nettó 99 dolláros árcédula. A Matisse CPU-khoz hasonlóan az asztali Picassók is július 7-én kerülnek piacra.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról