Szerző: Habók Lilla

2019. június 6. 09:32

Már a Netflix is kísérletezik a sztori-formátummal

Az Instagramtól és a Snapchattől merített ötletet a Netflix, mikor megtervezte újabb funkcióját. A Stories-szerű ajánlóval szeretné elérni a cég, hogy még több sorozatot nézzenek a felhasználói a szolgáltatásban.

Újfajta képes-videós hírfolyamot kezdett tesztelni a Netflix az androidos és a iOS-es mobilalkalmazásaiban egyaránt - jelentette a Variety. A funkció a tavaly bevezetett vertikális videós előnézetekhez képest sokkal inkább a Snapchattől indult, majd az Instagrammal népszerűvé tett Stories-formátumra hasonlít. Az "Extras" néven feltűnt menüpontban a tesztelésbe bevont felhasználók számára automatikusan, egymás után jelennek meg képek és rövid videórészletek, illetve előzetesek a közelgő produkciókból. A megoldás egyébként alapértelmezetten hang nélkül indul el, de azt is be lehet hozzá kapcsolni.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Netflix szóvivője megerősítette, hogy a cég valóban tesztel mobilalkalmazásában egy újfajta videós hírfolyamot, hogy segítse a rajongók elköteleződését és megismertesse őket új tartalmakkal is. Azaz a cég érthető módon keresi a lehetőségeket, hogy a felhasználóit még tovább a szolgáltatásában tartsa, miközben a nézők eszébe juttatja a már megtekintett sorozatokat, és még az ízléséhez hasonló újabb tartalmakat is ajánl.

A cég így próbálja megoldani, hogy a hatalmas videós katalógusából többféle tartalmat is megtekintsenek a felhasználói. A funkción keresztül a képek és videók egyébként megoszthatók más ismerősökkel is. Továbbá az ajánlott sorozatok rögtön elmenthetők a saját listába, a kedvencekkel kapcsolatban pedig értesítés kérhető az újabb epizódokról.

netflix_sztori_formatum_extras

Ez a fajta személyre szabott reklám pedig sokkal hatékonyabb a televíziók saját filmajánlóihoz képest, ugyanis a megjelenített képek és videók a felhasználó korábban megtekintett sorozatain alapulnak. Bár a tévés tartalomfogyasztás trónfosztása elsősorban inkább az audiotartalomnak köszönhető a legfrissebb hírek szerint, de a videostreaming is természetesen jelentősen hozzájárul a médiafogyasztási szokások változásához, és szerepe folyamatosan nő.

A videostreaming fogyasztást tovább ösztönző funkció jelenleg még csak tesztfázisnál tart, amelyet a cég különböző régiókban más módon és eltérő ideig jelenít meg. Továbbá a szóvivő hozzátette, hogy a tesztelt hírfolyam nem feltétlen fog a Netflix appokban véglegesen megjelenni. A széleskörű teszt viszont inkább azt mutatja, hogy a videostreaming szolgáltató be szeretné vezetni a megoldást, de még az ideális tartalmi és formai elemeket finomhangolja.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról