Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 28. 14:39

A hibrid XPS 13-on is elvégezte az idei tatarozást a Dell

Új dizájn és Ice Lake Intel processzorok a 360 fokban hátrahajtható kijelzős notebookban. A hardverfrissítés az XPS 15-be is eljutott.

Az XPS 13 ultrabook hibrid verzióját is frissítette a Dell az idei Computexre készülve. A hagyományos kiadás idei ráncfelvarrása már év elején a CES-en napvilágot látott, ideje volt tehát a 360 fokban hátrahajtható panellel szerelt variáns tatarozásának is.

A Dell XPS 13 2-in-1 megtartotta a széria egyik védjegyének számító, pengevékony kijelzőkávákat, csak a felső perem vastagodott minimálisan, hogy helyet adjon az addig a panel alatt található webkamerának. Ezt az elhelyezést sok felhasználó kifogásolta a korábbi generációknál, nekik engedve a gyártó ezért először az év elején bemutatott XPS 13-ban, illetve most a hibrid kiadásban is áthelyezte az a képernyő tetejére. A készülék továbbra is fém, illetve szénszálas készülékházat kap, megerősített zsanérokkal. A 13,4 hüvelykes 16:10-es képarányú kijelző felbontása akár 4K-ig feltornázható, ehhez az opcióhoz pedig derekas, 500 nites fényerő és HDR400 plecsni is párosul. A kijelző, ahogy az a szériánál lenni szokott, vállalat Premium Active Pen stylusát is támogatja.

xps132in101

A billentyűzet is megújul, a cégtől ismert MagLev kialakítást az új modell kisebb billentyűút mellett hozza el. A Dell MagLev megoldása az ollómechanika mellett nem gumiharangokkal tartja helyén a billentyűket, hanem apró, egymást taszító mágnesekkel. A lerövidített billentyűút elsőre ijesztő lehet, az Enadget tapasztalatai szerint azonban így is számottevően jobb élményt nyújt, mint az Apple notebookjainak klaviatúrája - noha ez utóbbiak közelmúltbeli sorozatos problémái után ez még nem biztos hogy önmagában irányadó lehet. A gyártó mindenesetre a touchpadet is felhizlalta, az 19 százalékkal lett nagyobb, ami kényelmesebb használatot eredményezhet.

xps132in103

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hibrid a legfrissebb Intel vasat kapta meg, a vásárlók 10 nanométeres gyártástechnológiával készült Ice Lake lapkák közül válogathatnak, az eszköz igény szerint 3,4 gigahertzes Intel Core i3-1005, 3,7 gigahertzen ketyegő Intel Core i5-1035 vagy 3,9 gigahertzes órajelű Intel Core i7-1065 processzorral szerelhető fel. A chipekhez Intel Iris Plus grafika társul. Ami a RAM-ot illeti, abból akár 32 gigabájt is pakolható a notebookba, maximum 1 terabájtos SSD mellett. A paramétereket vásárlásnál érdemes jól meggondolni, a gyártó ugyanis kivétel nélkül minden sorolt komponenst az alaplapra forraszt, későbbi módosításra így nincs lehetőség.

xps132in102

Az idei modellel a cég a ventilátormentes dizájntól is kénytelen volt elbúcsúzni, a hűtésről az új eszközben mindjárt két ventilátor gondoskodik, amelyeknél a gyártó rendkívül halk működést ígér. A legvékonyabb pontján 7, legvaskosabb részén 13 milliméteres eszközön sok hely nem jutott a csatlakozóknak, de azért két Thunderbolt 3 aljzatot találunk rajta, továbbá egy microSD-olvasó és egy 3,5 milliméteres jack is elfért az oldalakon. Az eszköz kapcsán a gyártó ütős, 16 órás akkus üzemidőről beszél. Az XPS 13 2-in-1 várhatóan a következő hetekben elérhető lesz, nettó ezer dolláros indulóáron.

A hibrid mellett a nagy testvér, a Dell XPS 15 is megújul, noha csak a motorháztető alatt. A 15,6 hüvelykes, 4K OLED panellel is elérhető modell már akár nyolcmagos, Intel Core i9-9980HK processzorral is megvásárolható, tiszteletet parancsoló, 64 gigabájt RAM társaságában. A dedikált grafika is adott, egy Nvidia GTX 1650 GPU formájában. A nagyobb kiadás már megrendelhető, ugyancsak nettó ezer dolláros kezdőártól.

a címlapról