Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Újabb halasztás a Liberty-Vodafone üzletet érintően

Koi Tamás, 2019. május 27. 10:55

Elképzelhető, hogy a várthoz képest mégsem jön létre olyan olajozottan a Vodafone és a Liberty Global tavaly májusban bejelentett akvizíciós tranzakciója.

hirdetés

Az eredeti tervekhez képest immár csaknem két hónapot csúszhat a Liberty Global és a Vodafone közt létrejött felvásárlási tranzakció jóváhagyása, miután az Európai Bizottság versenyügyi szerve további két héttel - július 9 helyett július 23-ra halasztotta a döntés végső határidejét. A szervezet egyelőre nem kommentálta hivatalosan, hogy mi az oka a halasztásnak, mely többek közt hatással lesz az üzlet részét képező magyar Liberty-operáció, a UPC Magyarország felvásárlására, pontosan annak jóváhagyására is.

A Reuters ugyanakkor saját forrásaitól úgy értesült, hogy az ilyen eljárások részét képező átfogó iparági és fogyasztói konzultációs körök során továbbra is olyan visszajelzések érkeztek a Bizottság felé, melyek azt hangsúlyozzák, hogy a Vodafone által korábban felajánlott engedmények nem elégségesek ahhoz, hogy a verseny egyes piacokon - nyilvánvalóan elsősorban Németországban - ne sérüljön. Az üzlet magyar piacra gyakorolt potenciális hatásával kapcsolatban ugyan semmilyen kifogás nem merült fel, de mivel a Bizottság elé egy csomagban terjesztették be a négy országot érintő akvizíciót, ezért ha Németországban nem sikerül dűlőre jutniuk a feleknek, az az üzlet hazai szálát is befolyásolja.

A Vodafone az ügy előremozdítása érdekében május elején egyezett meg a spanyol kézben lévő Telefónica Deutschlanddel arról, hogy a verseny élénkítése érdekében utóbbi nagykereskedelmi modellben értékesítheti az egyesülő vállalatok különböző kábeles szolgáltatásait. A német vezetékes távközlési piacon a Telefónica így is utolsó szereplőként kulloghat majd, jelenlegi, 6%-os piaci részesedésével az egyesülő Vodafone és Unitymedia 34%-a és a piacvezető Deutsche Telekom 40%-a mögött. A nagykereskedelmi megállapodás ezzel együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy a spanyol cég megfordítsa szerencséjét Németországban, és valamelyest visszatornássza magát a vezetékes szegmensben, ahol fénykorában, 2006-ban 12%-on állt piaci részesedése. A Telefónica egyébként jelenleg is rendelkezik élő nagykereskedelmi szerződéssel: a cég a Deutsche Telekom xDSL termékeit értékesíti ebben a modellben.

Alighanem a fenti engedményt kevesellték a piaci szereplők, vélhetően közülük is elsősorban a Deutsche Telekom, mely komoly szerepet játszott abban, hogy az Európai Bizottság végül átfogó vizsgálatot indítson az akvizíciót érintően. 

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.