Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 23. 13:46

2021-ben mutathajta be nagy fejlesztéseit az Intel

Az Intel középtávú szerveres terveiről árulkodik egy Huawei-től kiszivárgott dia. A WikiChip által megszellőztetett információk alapján valamikor jövő év második negyedévében jelenhet meg az Ice Lake-SP, amelyet jelen állás szerint szűk egy évet követően válthat a Sapphire Rapids-SP.

Az Intel útitervében a Sapphire Rapids számíthat igazi újdonságnak, a processzor ugyanis végre szakíthat a Nehalemmel bő 10 éve bemutatott alap mikroarchitektúrával, aminek helyét egy jelentősen eltérő fejlesztés veheti át a Rapids termékvonallal. A chipgyártó nem mellesleg ezzel mutatná be a DDR5-ös memóriatámogatást, illetve a PCI Express 5.0-t is, a platform tehát alapos megújulást jelentene az Intel, illetve a piac számára.

A Rapids processzorok előtt azonban még több tucat új Xeon jelenhet meg. A közelmúltban bemutatott Cascade Lake-SP-t a Cooper Lake válthatja fel. A továbbra is 14 nanométeren készülő, jövő év első negyedévére datált processzoroknál egyelőre nem világos, hogy milyen fejlesztésekre lehet számítani. A PCI Express verziója nem változik, illetve az sem lenne meglepő, ha a processzormagok helyére továbbra is Skylake-alapú fejlesztéseket pakolna az Intel. Amennyiben az útiterv helytálló, a Cooper Lake után nem sokkal, valamikor a 2020 második negyedévében jelenhet meg az Ice Lake-SP. Ez új processzormagokat, 10 nanométeres gyártástechnológiát, nyolccsatornás memóriavezérlőt, illetve PCI Express 4.0 támogatást ígér, mely fejlesztések összessége számottevő előrelépést hozhat. Az Ice Lake-SP érdekessége, hogy a dia alapján azt csak 26 magig skálázza majd az Intel, amely visszalépés lenne a jelenlegi 28 maghoz képest.

intel-server-roadmap-19

Az igazi érdekesség 2021-ben érkezhet a Sapphire Rapids-SP formájában. Amennyiben a híreszteléseknek van valóságalapjuk, úgy a Sapphire Rapids lehet a 2009 elején bemutatott Nehalem óta az első paradigmaváltás, iparági pletykák szerint ugyanis az Intel bő egy évtized után teljesen új alapokra helyezi mikroarchitektúráját. A lépés létjogosultsága vitathatatlan, a vállalat évek óta nem mutatott fel számottevő előrelépést, amelyhez az egyre fogyatkozó fejlesztési potenciál mellett az is nagyban hozzájárulhatott, hogy igazi konkurens hiányában nem volt komoly motiváció a fejlesztésekhez nélkülözhetetlen néhány 100 millió dollár elköltéséhez. Az AMD Zennel azonban ez megváltozott, az Intel lassan ismét lépéskényszerbe kerül, amely részben magyarázza Sapphire Rapids relevanciáját.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Sapphire Rapids-SP a megújult mikroarchitektúra mellett az egyre több processzormag kiszolgálásához lassan nélkülözhetetlen DDR5-öt, illetve az egyelőre csak papíron létező PCI Express 5.0-t is elhozhatja az Eagle Stream platform alapjaival, amely az évek óta használt UPI összeköttetést CXL-re (Compute Express Link) cseréli. Egy évvel később a továbbfejlesztés is megérkezhet, a Granite Rapids-SP várhatóan az előd ráncfelvarrása lesz. A két fejlesztés között a gyártástechnológia jelentheti majd a legnagyobb különbséget, a hivatalos tervekből ugyanis arra lehet következtetni, hogy Sapphire Rapids-SP még 10 nanométeren érkezik, az Intel ugyanis legutóbb még 2021 második felére datálta első 7 nanométeres lapkáit.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.