Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 22. 13:15

Befutott a Windows 10 májusi frissítése

A 1903-as verzió egyebek mellett sandboxot, világos rendszertémát és visszafogottabb frissítési gyakorlatot hoz.

Menetrend szerint befutott a Windows 10 májusi frissítése, azaz a 1903-as verziószámú, Windows 10 May 2019 Update. A tesztelők már bő egy hónapja próbálgathatják a rendszert, amely aránylag visszafogott újításokat hoz - persze a tavaly őszi nagy frissítés sorozatos fiaskói után nem is csoda, hogy a vállalat megfontoltabb az új verzió kapcsán.

Az új kiadás egyik leglátványosabb újítása a világos UI opció, azaz a Light téma megjelenése: a Windows 10 felhasználói felületét sötétre állítani már egy ideje lehetőségünk van, a májusi frissítéssel azonban az alapértelmezettnél világosabb megjelenést is beállíthatunk a rendszeren. Ez utóbbival a tálca és Start menü is világos opálos-áttetsző megjelenést kap, illetve az új színséma a rendszer teljes szélességében kiterjeszthető a különböző UI elemekre.

win10lighttheme

Ugyancsak fontos újdonság a frissítéssel érkező Windows Sandbox, amelyet az Insider Preview kiadásokban már egy ideje elérhetnek az érdeklődők. Utóbbi egy "eldobható" asztali környezet, lényegében egy lecsupaszított virtuális gép, amelyen a telepített szoftverek nem tudnak hozzáférni a gazdarendszerhez, így a kétes forrásból letöltött parancsfájlok is kipróbálhatók rajta. A sandbox bezárásával az teljesen törlődik, beleértve a rajta futtatott szoftvereket és azok minden fájlját is, új sandboxot nyitva pedig a felhasználó egy friss Windows-telepítésnek megfelelő környezetet kap.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az új kiadásban a Microsoft továbbá szétválasztotta a windowsos keresést és a Cortanát, így mostantól a tálcán lévő mezőből indított kereséseket, illetve a hangalapú kereséseket a rendszer külön kezeli. A vállalatnak ezzel lehetősége nyílik a virtuális asszisztenstől függetlenül csiszolni a Windows keresőjén - még ha ezért cserébe a Cortana integrációját meg is kell nyirbálnia kissé a rendszeren. A pakkban emellett ott van egy új képernyőkép-készítő és -vágó eszköz is.

Bizonyára sokan örömmel fogadják majd, hogy a vállalat a frissítések kezelését is igyekszik a felhasználók számára barátságosabb keretek közé szorítani: az új verzióval a Home kiadások tulajdonosai is szüneteltethetik majd a frissítéseket, akár öt héten keresztül. A rendszer továbbá gépi tanulással igyekszik majd meghatározni, előreláthatólag mikor nem használja majd az adott gépet a felhasználó, és az üres időszakokra időzíteni a telepítéseket. A frissítések transzparensebbé tételére továbbá a vállalat egy online felületet is elindított, amelyen folyamatosan követhető az új kiadások állapota és esetleges hibái. A Windows 10 májusi frissítésének kiadását a Microsoft már megkezdte, a rendszer beállítások menüjéből telepíthető - ha pedig valakinél még nem tűnne fel az opció, a következő napokban érdemes újra rápillantani.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról