Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 21. 14:08

Bemutatkozott a vállalati Google Glass második generációja

A frissen bejelentett Glass Enterprise Edition 2 izmosabb hardverrel, védőszemüveg-keretekre szerelve érkezik, a nagyvállalati ügyfelek számára.

Bár a lakossági piarcól már régen eltűnt, a nagyvállalati szegmensben továbbra is él a Google okosszemüvege a Google Glass, amelynek a cég most jelentette be második generációját. A készülék vállalati köntösben történő feltámasztását a társaság még 2017-ben jelentette be, majd nem sokkal később meg is érkezett a készülékből az első, kifejezetten céges környezetbe szánt kiadás, amely új utat jelölt ki a korábban több, főként a magánszféra védelmével kapcsolatos botrányba is belefutó terméknek.

A nagyvállalati fókusszal úgy tűnik az okosszemüveg végre megtalálta a helyét, erre utal legalábbis, hogy abból már a második generáció is napvilágot látott. Az új külsővel érkező Glass Enterprise Edition 2 a Qualcomm Snapdragon XR1 platformjára épít, amelytől a gyártó jóval energiahatékonyabb működést vár. Ez utóbbihoz a nagyobb akku is hozzájárul, az új Glass ugyanis az előd 570 mAh kapacitású telepét egy 820 mAh-s akkura cseréli, mindezt pedig ipari védőszemüveg-keretekre pakolja fel (noha opcionálisan a korábbi, hagyományos keret is elérhető). A Google egyébként a biztonsági szemüvegeket fejlesztő Smith Opticsszal közösen készített többféle keretet is az eszközhöz, hogy az számos munkakörnyezetben bevethető legyen.

glassenterpriseedition2

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Snapdragon XR1 platformja kifejezetten a Glasshoz hasonló, AR megoldásokhoz készült - noha a Google által közzétett specifikációs lista a pontos CPU-t nem nevezi meg, az tudható, hogy az eszközt egy 10 nanométeres gyártástechnológiával készült, négymagos, 1,7 gigahertzen ketyegő chip hajtja, 3 gigabájt RAM és 32 gigabájt tárhely társaságában. Az új, nagyvállalati Glass emellett 802.11ac Wi-Fi és Bluetooth 5 támogatást is kap, továbbá az eredeti modellről megismert touchpad is megtalálható rajta, mindjárt három mikrofon és egy beépített, mono hangszóró mellett. A készülék egy 640x360 pixel felbontású képet vetít az viselő szemére, továbbá egy 8 megapixeles kamerát is kapott.

Érdekes módon a készülék nem a legfrissebb Android rendszerrel érkezik, azon Android 8.0 Oreo rendszert találunk - egyelőre nem tudni, hogy a vállalat tervezi-e a készülék későbbi frissítését, akár az év későbbi részében az Android 9-et már átugorva. A szemüveg egyébként víz- és porálló, noha pontos IP besorolása nem ismert, mindenesetre a strapabíró kivitel ipari környezetben mindenképp előnyös. A nagyvállalati ügyfeleknek nettó ezer dollár kell kicsengetniük a Glass Enterprise Edition 2-ért.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.