Szerző: Koi Tamás

2019. május 17. 15:56

Hatalmasat nőtt az első negyedévben a DIGI

Közzétette idei első negyedéves pénzügyi jelentését a DIGI holland anyavállalata, a DIGI Communications NV. A jelentésből egyebek mellett kiderül, hogy a román tulajdonosi háttérrel rendelkező multi magyarországi érdekeltsége az Invitel-felvásárlásnak köszönhetően valósággal szárnyalt az év elején.

Jóval a piaci átlag felett bővült szinte minden szegmensben a DIGI Communications NV. magyarországi leányvállalata, a DIGI Távközlési Kft. az idei év első három hónapjában - derül ki a cégcsoport tegnap kiadott első negyedéves üzleti jelentéséből. A riport érdekessége, hogy ez volt az első alkalom, amikor a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett társaság olyan jelentést adott ki, melyben a DIGI által tavaly felvásárolt Invitel számai is szerepelnek. 

Az éves összehasonlításban kiugróan magas növekedés értelemszerűen elsősorban ennek a felvásárlásnak is köszönhető - a cégcsoport magyarországi árbevétele az év első három hónapjában elérte az 55 millió eurót, ami 47,5%-os növekedésnek felel meg az előző év ugyanezen periódusával összehasonlítva. A növekedés a jelentés szerint az Invitel integrációja mellett annak is köszönhető, hogy a hazai leányvállalat új vezetékes portfóliót vezetett be március elején, melyről a HWSW is beszámolt korábban részletesen. 

A DIGI magyarországi kábeltévé-előfizető bázisa a tavaly március végi 505 ezer háztartásról az idei periódus végén 692 ezer háztartásra nőtt, ami 37%-os növekedést feltételez - az Invitel-akvizícióból származó növekedést leszámítva a bővülés 4%-os. Ennél is nagyobb mértékben nőtt a vezetékesinternet és más adattermékeket igénybe vevő előfizetői bázis: A DIGI jelentése szerint a tavaly márciusi 476 ezer háztartás után idén március végén 753 ezerben volt DIGI-s internetszolgáltatás, ami 58,2 százalékos bővülést feltételez. A növekedés még az Invitel felvásárlásából származó ügyfélbázis-bővülést nem számítva is jelentős, 9,2%-os.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Bár egyre kevésbé számít meghatározó szegmensnek, hasít a vezetékes telefon is a cégnél, az ügyfélbázis mérete legalábbis a magyarországi leányvállalatnál itt nőtt a legnagyobb mértékben éves szinten, 78%-kal, 387 ezerről 689 ezerre. A tulajdonos anyacég szerint az Invitel felvásárlásából származó növekedést nem számítva is erősen teljesített a vállalat, köszönhetően az elmúlt időszakban végrehajtott optikai hálózatfejlesztéseknek.

Az Invitel felvásárlása természetesen a cég működési költségére is hatással volt, a társaság kiadásai negyedéves szinten 29,4-ről 45,4 millió euróra nőttek - az akvizícióval kapcsolatos költségekkel nem számolva a kiadások összességében a normál piacbővülés ütemét tükrözik.

A DIGI induló magyarországi mobilszolgáltatásáról szinte semmi sem árulkodik a jelentésben, az üzletág romániai teljesítményét azonban jól fel lehet mérni rajta keresztül. Az üzleti jelentésben szereplő adatok értelmében a cég mobilos ügyfélbázisa a negyedév végén éppen csak meghaladta a 3,4 millió előfizetőt, ami 1 százalékon belüli növekedést feltételez. Rendkívül beszédes az egy előfizetőre jutó átlagos árbevétel mértéke, ami a román DIGI Mobilnál 4,6 euró volt az előző negyedév végén - ez napi árfolyamon számolva nem éri el a havi 1500 forintot. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról