:

Szerző: Koi Tamás

2019. január 31. 11:00

Márciustól többet ad többért a DIGI

Március 1-jével teljes vezetékes szolgáltatásportfólióját megújítja a DIGI, az érintett díjcsomagokat illetően jellemzően kisebb technikai változások várhatóak, de szinte mindegyik szolgáltatás havi díja változik, akárcsak a percdíjak. A triple-play előfizetők összességében néhány száz forinttal többet fizethetnek majd havonta.

Új vezetékes portfóliót vezet be március 1-jével a DIGI, áll a szolgáltató ügyfelek számára a héten megküldött tájékoztatójában. A rendkívül puritán és meglehetősen transzparens díjcsomagkínálattal rendelkező szolgáltató a jelenleg elérhető internetcsomagjai, kábeltévés díjcsomagja és telefonelőfizetései helyett új, kisebb-nagyobb mértékben átalakított ajánlatokkal jelentkezik - az ezzel párhuzamosan életbe lépő árváltozások hatására azok az előfizetők, akik mindhárom említett szolgáltatásra előfizetnek (tehát jellemzően a masszív többség), néhány száz forinttal többet fizethetnek majd, legkorábban március 1-től, vagy amikor a meglévő hűségszerződésük lejár.

Nagy Spílerek

A tájékoztató szerint a DIGI jelenlegi tévés díjcsomagjának helyébe lépő "DIGIT TV 2019" nevű tévéelőfizetés március 1-től havi 3300 forint helyett 3100 forintba kerül majd, valamint a szolgáltató szerint olyan csatornákkal bővült a kínálat, mint a Spíler1 és Spíler2 TV - igaz, ezek már a jelenleg elérhető csatornakínálatban is szerepelnek, vagyis nem az új díjcsomagokkal érkeznek. 

Szintén változnak a DIGINet 100 FTTB és DIGINet 1000 FTTH díjcsomagok, ezek márciustól "DIGINet 100 FTTB 2019" és "DIGINet 1000 FTTH 2019" néven futnak tovább. A kínált és garantált sávszélességek ugyanakkor kis mértékben változnak: a gigabites csomagnál 200 Mbps-ről 300 Mbps-re nő a kínált feltöltési sávszélesség, míg ebből 50 helyett már 75 Mbps-t garantál majd a szolgáltató. A kisebbik díjcsomagnál csak a garantált le- és feltöltési sávszélesség nő 25-ről 40, illetve 20-ról 30 Mbps-re. Ezzel párhuzamosan az új díjcsomagok havi díja az előzőekhez képest csaknem 40%-kal nő, 2225-ről 3100 forintra.

digi_malompark

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Március 1-jétől megszűnik mindkét korábbi vezetékestelefon-csomag, a DIGITel 900 és DIGITel 200 csomagok helyébe a DIGITel 250 és 1500 csomagok lépnek, egységesen 4 és 6 forintos percdíjjal (fix és mobil irány) - havi 250 és 1500 forintért. A két csomag közti alapvető különbség, hogy az olcsóbbik konstrukció önállóan nem, csak csomagban vehető igénybe.

Az újonnan bevezetendő díjcsomagokból felépülő csomagajánlatok havi díjai is változnak március 1-jétől. A legnépszerűbb, három szolgáltatást egyben tartalmazó triple play megoldás a korábbi 5725 forintos listaárhoz képest 5999 forintra nő (kedvezményes ár). A változás csak azokat érinti automatikusan, akik nem rendelkeznek határozott idejű szerződéssel, nekik a szerződés határozott időtartamát követően változtatja meg a feltételeket a szolgáltató.

A DIGI szolgáltatáskínálat-változásával, illetve az azzal párhuzamos árváltozással kapcsolatban felmerülhet ezzel együtt, hogy a szolgáltató gyakorlata sérti az elektronikus hírközlési törvény 127. §-ának (6). bekezdését, mely 2017. októberében, törvénymódosítással került be a jogszabályba. A jogszabály értelmében a határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződésben meghatározott, az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbi határozott idejű szerződésben szereplő szerződési feltételeknél - beleértve, illetve elsősorban az igénybe vételi díjat, vagyis a havidíjat.

Nincs itt semmi látnivaló

A DIGI szerint az esetenként maximum néhány száz forintos áremelés során a cég nem sértett semmilyen törvényt: "Az új csomagok kialakításánál társaságunk minden tekintetben jogszerűen járt el és ügyfeleit a hatályos jogszabályban meghatározottak szerint értesítette a változásokról" - áll a DIGI Sajtóosztályának lapunknak megküldött nyilatkozatában. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság álláspontja szerint ha a határozott időtartamra létrejött szerződés helyébe határozatlan idejű szerződés lép (tehát lejár a hűségidő), a hivatkozott törvény értelmében nem támaszthat semmilyen, a korábbiaknál kedvezőtlenebb feltételt a szolgáltató.

A HWSW-nek mindazonáltal jogi szakértők elmondták, az, hogy a DIGI gyakorlata törvénysértő volt-e, valójában jogértelmezés kérdése, miután a törvényalkotó szándéka az Eht. 2017-es módosításával elsősorban az volt, hogy a szolgáltató ne kényszeríthesse újabb hűségidő vállalására az ügyfelet a határozott idejű szerződés helyébe lépő határozatlan idejű szerződés kiugróan magas(abb) havi díjával - vagyis például ne fordulhasson elő olyan eset, hogy egy távközlési cég ugyanazt a szolgáltatást a határozott idejű szerződés lejártát követően kétszeres áron kínálja az előfizetőnek határozatlan idejű szerződéssel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.