Szerző: Asztalos Olivér

2019. május 13. 12:23

Az SK Hynix is beszáll QLC NAND-ok piacára

Az SK Hynix is bepróbálkozik a nagyobb kapacitássűrűséget ígérő QLC NAND-okkal. Saját elmondása szerint a vállalat jól áll a fejlesztésekkel, jövőre pedig már az első SSD-k is megérkezhetnek.

Az Intel-Micron párosát, illetve a Samsungot követően az SK Hynix is beszáll a QLC NAND-ok egyre bővülő piacára. A dél-koreai memóriagyártó egy 96 rétegű, 1 terabites kapacitású lapkát tervezett, amelynek próbagyártása már elkezdődött. Az SSD-s vezérlőiről ismert Silicon Motion már hozzá is jutott a mintapéldányokhoz, amelyek a tervezőcég szerint meglepően jó paraméterekkel rendelkeznek. Mindez ugyanakkor még nem jelent automatikusan gyors megjelenést, az SK Hynix ugyanis jelen állás szerint 2020-ra datálja a QLC NAND-jaira épülő első SSD-ket.

A dél-koreai vállalat NAND-os fejlesztése a CTF (Charge Trap Flash) működési elvre épül. Ennél egy speciális szigetelőanyagba (SiN, szilícium-nitrid) kerül a töltés, amely mintegy elektroncsapdaként funkcionál. Amennyiben sikerül megfelelően kivitelezni a koncepciót, annak számos pozitív hozadéka lehet. A szilícium-nitrid szigetelőfilm ugyanis alapvetően lényegesen ellenállóbb az elektronok folyamatos ki- és bejárkálásával szemben, mint a lebegőkapus (floating gate) megoldások izolált vezetőrétege. Az SK Hynix mérnökei a CTF elvén működő cellák alá helyezték a periférikus (PUC) áramköröket (pl. címdekóder, lappuffer, stb.), melynek hála további 10 százalékkal sikerült csökkenteni a lapka területét. A gyártó ezt, vagyis a CTF+PUC fejlesztését nevezi kissé megtévesztő módon 4D NAND-nak.

sk-hynix-qlc-1tb-nand

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A QLC NAND 1,2 Gbps sávszélességű Toggle 3.0 interfésszel rendelkezik, amely a vállalat által eddig alkalmazott leggyorsabb megoldás. A lapka továbbá 64 kilobájtos lapmérettel (ez a legkisebb írható egység), illetve 18 megabájtos blokkmérettel (ez a legkisebb törölhető egység) rendelkezik, amely a quad-plane architektúrával párosítva 72 rétegű elődjénél magasabb tempót ígér, bár az SK Hynix ezt egyelőre nem számszerűsítette.

A gyártó ugyanakkor azt elárulta, hogy a partnereken túl házon belüli SSD-s fejlesztéssel is készül, amely a nagyvállalati piacot célozza majd. Ehhez nem csak a NAND-ot, hanem a másik két kritikus építőelemet, vagyis a vezérlőchipet és a firmware-t is a dél-koreai vállalat készíti. A NAND-os fejlesztéseket igazgató Han Joo Na szerint vállalata ezzel elsősorban a nagyobb, akár 16 terabájtos merevlemezeknek szeretne majd konkurenciát állítani, amely alapján az SSD-ket elsősorban a tárkapacitásra hegyezik majd ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról