Szerző: Hlács Ferenc

2019. május 13. 12:30

Huawei P30 Pro

Az ismerős köntösbe öltözött Huawei-élharcos a kamerával gurít igazán nagyot - de más területeken sem ad okot panaszra.

Nem hazárdírozott tavaszi csúcsmodelljével a Huawei, a vállalat P szériájának legújabb élharcosánál a P30 Prónál megtartotta az elmúlt hónapokban bevált elemeket, legyen szó akár a dizájnról, funkciókról vagy hardverről, az újításokkal pedig leginkább egy fő területre, a kamerára fókuszált. A stratégia ennél a sorozatnál már bizonyított, és annyit talán elöljáróban elárulhatunk, most sem lőtt vele mellé a kínai cég.

Ismerős külcsín

Megjelenésben a P30 Pro tehát nem hoz radikális változásokat, az előlapon a majdnem "teli" kijelző virít, tetején a többek között tavaly a mezei Mate 20-nál is megismert, könnycsepp alakú notch-csal, amely az előlapi kamerának ad helyet. Első blikkre a hátlapon vertikálisan elrendezett kameratrió sem mondható extrém dizájndöntésnek - persze utóbbi képességeit tekintve azért tartogat meglepetéseket. Ha az ősszel megismert Mate modellekhez képest nem is, a tavalyi P20 Próhoz viszonyítva mindenesetre már jelentős változás, hogy a kijelző alól eltűnt az ujjlenyomat-olvasó, további képernyőterületnek adva át a helyet. A szenzort a hátoldalon is hiába keressük - mostanra már bizonyára mindenki kitalálta, hogy az az idei trendeknek megfelelően a kijelző mögé költözött.

hp30p01

Említést érdemel ugyanakkor, hogy a vállalat nem hagyta teljesen érintetlenül a telefon üvegszendvicsét övező fémkeretet, amelynek tetejét és alját is síkra gyalulta. A kialakítás távolról nem feltűnő, kézbe véve azonban érezhetően megkülönbözteti a készüléket a korábbi modellektől, az így kapott plusz élek pedig kifejezetten tetszetős formaterv-elemek, még ha nem is a legfeltűnőbb változtatásról van szó. Persze mindez egészen addig érvényes, amíg tokba nem bújtatjuk a készüléket.

hp30p033

A különálló ujjlenyomat-olvasótól megszabadított előlapon tehát bőven jut hely a panelnek, amely így már 6,47 hüvelyken húzódik. A kijelző mögé bújtatott szenzort ugyanakkor nem ott kell keresni, ahol a megoldást elsőként bemutató Mate 20 Próban, a P30 Pro esetében az egészen az alsó él közelében található - aki tehát megszokta a mozdulatot a P széria előző zászlóvivőjénél, most sem kell majd felülírnia izommemóriáját. A panel tetejére vándorolva a könnycsepp-notch jóval keskenyebb, mint az előző modell esetében, így lényegében nettó egy kamerányi helyet csen csak el az értesítési sávból. Ennek ugyanakkor ára is van, a biztonságos arcfelismeréshez szükséges IR szenzorok már nem fértek fel az eszközre. A Mate 20 Próból is ismert funkciót így itt el kell engedni - bár a hagyományos, "2D" arcfelismerés továbbra is használható, az nem biztosít az ujjlenyomat-olvasóhoz hasonló mértékű védelmet.

Ugyan arcalapú feloldást nem, a P30 Pro rengeteg más jó tulajdonságot viszont megörökölt a csúcs-Mate-től. Ilyen a vállalat jelenlegi legizmosabb mobilprocesszora, a HiSilicon Kirin 980, amely továbbra is minden igényt kielégítő teljesítményt nyújt. A P30 Pro villámgyors, az erős multitasking során sem időzik el az appváltásnál, illetve természetesen a játékokkal sem gyűlik meg a baja a metrón hazafele zötyögve - ahogy az a csúcskategóriában elvárható.

Nincs túltolva a bloatware

Az ismerős hardveren Android 9 Pie rendszer fut, a vállalat megszokott EMUI felületének 9.1-es kiadásával, amely a P30 Próval debütált. Ez látszólag nem hoz sok változást a Mate szériánál is megismert külsőhöz képest, a színfalak mögött azonban lényeges újítás, hogy a felület új fájlrendszert is hoz, EROFS néven, amely gyorsabb működést ígér, illetve a rendszerfájlok által foglalt tárterületet is visszafogja.

hp30p02

A UI az említett, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasóval, illetve arcalapú felismeréssel is feloldható, mindenesetre ahogy korábban már említettük, a maximális biztonsághoz érdemes inkább előbbire hagyatkozni. A panel mögött figyelő szenzor pontosan és gyorsan dolgozik, ugyanakkor hozza a hasonló megoldásoktól ismert problémát, azaz miután maga az érzékelő nem tapintható ki, kellhet egy kis idő, mire belerázódik az ember, hogy reflexből is elég pontosan tegye az ujját a panel megfelelő részére.

Az előre telepített appokból a szokásos eresztést találjuk, a Google kötelező appjai mellett a Booking.com alkalmazása került előre telepítve a készülékre, illetve a Huawei ismert eszközei, mint a cég időjárás-, iránytű-, számológép-, jegyzet-, hangrögzítő és naptárappjai, email- és fájlkezelője, illetve a Huawei egészségapp. A csomagban a vállalat saját alkalmazásboltja és böngészője is ott van, illetve az "Optimalizáló" alkalmazás is, amellyel memória szabadítható fel, saját "víruskereső" funkciót is tartalmaz, illetve az adathasználat kezelése, valamint a nem kívánatos kontaktok tiltása is innen lehetséges. A paletta tehát az alapfunkciókat lényegében le is fedi, és azt sem lehet mondani, hogy a vállalat túlzásba esett volna az előre telepített, nem kívánatos tartalmakkal.

hp30pscreen01hp30pscreen02hp30pscreen03

Most sem mehetünk el vesszőparipánk mellett ha a gyártó készülékeinek UI-UX kérdéseiről van szó: a Huaweitől már ismert gesztusvezérlés kipróbálását továbbra is csak ajánlani tudjuk az eszközzel barátkozóknak, a P30 Pro esetében is. Aki nem ismerné a megoldást, a gesztusvezérlést a beállítások között bekapcsolva eltűnik alulról a klasszikus navigációs sáv, a vissza gomb funkcióját a kijelző valamelyik oldaláról befelé simítás veszi át, a home gombét az alulról felfelé húzás, a multitasking menü pedig ugyancsak felfelé húzva, ujjunkat rövid ideig a kijelzőn tartva érhető el. A koncepció előnye, hogy sokkal kevesebbszer kell az egyébként hosszú panel aljához nyújtózkodni, illetve értelemszerűen a kihasználható képernyőterület is nagyobb lesz. A kezelés ráadásul egyaránt kényelmes a telefont bal- és jobb kézben tartva is. Természetesen lehet, hogy az alapértelmezett hagyományos navigációs sáv sokaknak továbbra is jobban beválik, egy esélyt azonban mindenképp érdemes adni a gesztusvezérlésnek.

hp30p05

p30prospecsA rendszert tehát a kínai gyártó tavaly megismert Kirin 980 mobilos csúcsprocesszora bármilyen észrevehető probléma nélkül futtatja, legyen szó akár a napi rutinba beleégett közösségi média appok váltogatásáról, netán játékról, illetve az izmos multitasking sem akasztja meg az eszközt - persze mindez mára, főként az élmezőnyben, alapkövetelménynek mondható. Noha az elmúlt években szinte kötelezővé vált üvegszendvics felépítés nem a legideálisabb a hardver hőelvezetése szempontjából, a használat során a P30 Pro esetében még komolyabb igénybevétel alatt sem tapasztaltunk zavaró melegedést. Az OLED kijelzőre sem lehet panasz, nem véletlenül kapta meg a DCI-P3 és HDR10 plecsniket a panel. Ugyan a felbontást a gyártó nem tekerte fel annyira, mint a Mate 20 Pro esetében, így a panelen 1080x2340 sorakozik, a 398 PPI-s pixelsűrűség így is bőségesen elég a pengeéles képhez.

Periszkópos telefotó

A hátlapi kameratrió hozza a P30 Pro legfontosabb újítását, abból is a függőlegesen elrendezett - a jól ismert Leica logóval megtoldott - hármas legalsó darabja, a telefotó kamera. Az otpikai képstabilizációval megtámogatott szenzor ugyanis rendkívül látványos, ötszörös optikai zoomot tesz lehetővé, ehhez pedig a gyártó egészen egyedi kialakítást vetett be. Miután a vékony készülékház a megszokott elrendezésben nem biztosítana elég helyet a mutatványhoz szükséges - egymástól megfelelő távolságban elhelyezett - lencséknek, a Huawei azokat a házban oldalirányban helyezte el, a kamera tekintetét pedig egy periszkópszerű tükörrendszerrel fordította el 90 fokkal. A megoldással rendkívül látványos közelítés érhető el, a telefon pedig a makrófotóknál is valósággal remekel. A telefotó lencse mögött egyébként egy 8 megapixeles szenzor található.

huaweip30prophot01

huaweip30prophot04

De panaszra a fő kamera sem adhat okot, a 40 megapixeles szenzor sötétben-világosban gyönyörű fotókat lő. A felbontás kapcsán azért említést érdemel, a SuperSpectrum néven emlegetett érzékelő, amely a legtöbb kamerától megismert RGGB, azaz egy piros, két zöld és egy kék képpontra építő szubpixel-elrendezést RYYB-re, azaz a két zöld helyett két sárga képpontot alkalmazó kialakításra cseréli, alapértelmezetten 10 megapxieles fényképeket készít. A beállítások között ugyanakkor lehetőség van a teljes, 40 megapixeles felbontás bekapcsolására is - ilyenkor viszont csak a fő kamerát tudjuk használni.

huaweip30prophot03

huaweip30prophot05

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A két említett érzékelő között ott figyel a 20 megapixeles széles látószögű kamera is, amely megegyezik a Mate 20 Próból megismert szenzorral, noha esetében a gyártó csiszolt az éjszakai fotókon, így az eszközzel gyenge fényviszonyok között is szebb ultraszéles fotók lőhetők. A hármashoz jár továbbá egy plusz érzékelő is, egy ToF szenzor, amely az autofókuszt, illetve a mélységérzékelést hivatott felturbózni - és rendesen végzi is a dolgát, a készülék villámgyorsan megtalálja a fókuszt, illetve a háttérelmosási effektusok is szépek, a szenzor valósághűen találja meg a hátrébb lévő, "bokeh-síthető" tartalmakat.

huaweip30prophot02

Vezeték nélküli töltés - oda-vissza

Az akkumulátor sem okoz csalódást, a P30 Pro alul-felül lapított háza egy testes, 4200 mAh kapacitású akkunak ad otthont, amely különösebb erőfeszítés nélkül is átvészel két napot átlagos használat mellett - de ha komolyabb igénybevételnél másfél nap alatt a lemerülés fenyegetne, az izmos, 40 wattos gyorstöltővel fél óra alatt 70 százalék környékére pumpálható fel a töltöttség, ami több mint elég a nap hátralevő részéhez. Ugyancsak Mate 20 Pro-örökség a fordított vezeték nélküli töltés, a P30 Pro hátoldalára tett, Qi töltést támogató eszközök is tölthetők az eszközön keresztül, legyen szó okosóráról, fülhallgatóról - vagy épp az ismerősök merülő telefonjairól. Ahogy a felső kategóriában mára sokak bánatára egyre megszokottabbá válik, 3,5 milliméteres jack nem került a telefonra.

hp30p03

Akinek tehát fontos szempont az erős kamera okostelefon-vásárláskor, netán még a mai csúcsmodellek fájdalmas árazásával is megbarátkozott, a Huawei P30 Pro ideális választás lehet, főként miután a készülék más területeken sem fogja cserben hagyni a felhasználót. Mindezért persze mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a készülék jelenleg bruttó 300 ezer forint környékén kapható - miután azonban láthatunk ennél számottevően drágább csúcsmodelleket is, főleg az Apple háza táján, a telefonnal sokat fotózó vásárlóknak mindenképp megéri vetni egy pillantást a kínai cég tavaszi zászlóvivőjére.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.